c S

Bruselj Applu naložil poplačilo 13 milijard evrov zaradi nezakonitih davčnih ugodnosti

30.08.2016 14:38 Bruselj/Dublin, 30. avgusta (STA) - Evropska komisija je ugotovila, da je bil ameriški tehnološki velikan Apple na Irskem deležen nezakonitih davčnih ugodnosti v vrednosti do 13 milijard evrov. Zato je podjetju naložila, da mora ta znesek skupaj z obrestmi vrniti Irski, je v Bruslju danes sporočila komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Apple in Dublin sta napovedala pritožbo.

Evropska komisija je ugotovila, da je Irska Applu odobrila nedovoljene davčne ugodnosti v vrednosti do 13 milijard evrov. To je na podlagi pravil EU o državni pomoči nezakonito, ker je Applu omogočilo, da je plačal znatno nižje davke kot druga podjetja. Irska mora sedaj izterjati to nedovoljeno pomoč, je sporočila komisija.

Komisija je v okviru preiskave, ki jo je sprožila junija 2014, ugotovila, da sta dve davčni stališči (v angleščini tax ruling) Irske, izdani Applu, znatno in umetno znižali davke, ki jih je podjetje plačalo na Irskem, kjer je sicer sedež Appla v Evropi.

Hčerinski družbi Appla na Irskem, Apple Sales International in Apple Operations Europe, sta skoraj celoten dobiček iz prodaje notranje dodelili "glavnemu sedežu", ki pa je po oceni komisije obstajal le na papirju in ni mogel ustvariti takšnih dobičkov. Apple sicer že vrsto let del svojega globalnega poslovanja opravlja prek hčerinskih podjetij na Irskem.

Takšna selektivna davčna obravnava je Applu omogočila, da je za dobičke, ki jih je ustvaril v Evropi, leta 2003 plačal davek od dohodkov pravnih oseb po enoodstotni stopnji, ta stopnja pa se je leta 2014 znižala na vsega 0,005 odstotka.

"Države članice ne morejo nuditi nepoštene državne podpore izbranim podjetjem - to je po pravilih EU nezakonito," je na novinarski konferenci opozorila Vestagerjeva.

Današnja odločitev po mnenju komisarke pošilja jasno sporočilo, in sicer da države članice EU izbranim podjetjem ne morejo priznavati nepoštenih davčnih ugodnosti ne glede na to, ali gre za evropsko ali tuje, veliko ali majhno podjetje. "To ni kazen, to je plačilo neplačanih davkov," je odločitev pojasnila Vestagerjeva.

Irska bo tako morala od Appla izterjati davke za obdobje med leti 2003 in 2014, ki jih podjetje na Irskem ni plačalo, v vrednosti 13 milijard evrov in obresti.

Apple in irska vlada sta po poročanju medijev že napovedala, da se bosta na odločitev pritožila. "Pritožili se bomo in verjamemo, da bo odločitev padla," so sporočili iz Appla.

Komisija se je povzpela nad irske davčne zakone in mednarodni davčni sistem, so bili kritični v ameriškem koncernu. Taka odločitev bo po njihovem škodila investicijam in ustvarjanju delovnih mest v Evropi.

"Irska Applu ni omogočila nobenih davčnih ugodnosti," so pojasnili tudi v Dublinu. Apple je plačal vse davke in ni prejel nobenih nedovoljenih državnih pomoči. Odločitev komisije bodo natančno preučili in pripravili ustrezno pritožbo. Sicer pa so davki v pristojnosti posameznih držav članic, so še opozorili na Irskem.

Današnja ugotovitev je rezultat širše preiskave o posebnih davčnih ugodnostih, ki so jih deležne nekatere multinacionalke na Irskem, Nizozemskem in v Luksemburgu. Ob posebnih davčnih obravnavah Irske za Apple je komisija preiskovala podobne prakse med drugim za ameriško verigo kavarn Starbucks in italijanskega proizvajalca avtomobilov Fiat Chrysler.

Lani je odločila, da morata Starbucks in Fiat plačati skupno 30 milijonov evrov davkov Nizozemski in Luksemburgu.