c S

Francija bo predlagala konec pogajanj o TTIP

30.08.2016 13:41 Pariz, 30. avgusta (STA) - Francoska vlada bo v septembru Evropsko komisijo pozvala k ustavitvi pogajanj med EU in ZDA o trgovinskem sporazumu (TTIP), je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes napovedal državni sekretar na francoskem ministrstvu za trgovino Matthias Fekl.

"V Franciji ni več politične podpore za pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA, zato bomo pozvali k ustavitvi pogajanj," je Fekl dejal za radio RMC. Dodal je, da se je v pogajanjih, ki jih v imenu članic unije vodi Evropska komisija, tehtnica nagnila v korist Američanov.

"Američani ne dajo nič ali le drobtinice. Tako naj pogajanja med zavezniki ne bi potekala," je dejal Fekl in dodal, da je treba sedaj pogajanja končati, da bi jih lahko znova začeli na dobrih temeljih.

Francija bo po njegovih besedah ustavitev pogajanj predlagala na srečanju ministrov, zadolženih za zunanjo trgovino, septembra v Bratislavi.

Nemški podkancler Sigmar Gabriel je v nedeljo dejal, da so pogajanja de facto propadla, saj da se kot Evropejci niso mogli ukloniti ameriškim zahtevam. Evropska komisija in nemška vlada sta nato v ponedeljek zanikali, da bi pogajanja propadla. Evropska komisija je sporočila, da beležijo napredek in da je komisija ob ustreznih pogojih sporazum pripravljena zapreti do konca leta.

Francoski predsednik Francois Hollande medtem ne vidi možnosti, da bi bil lahko sporazum podpisan do konca leta oziroma do konca mandata ameriškega predsednika Baracka Obame. Francija zadeve raje vidi, takšne kot so, in si ne ustvarja iluzij, da bi bil lahko sporazum podpisan do konca mandata ameriškega predsednika, Hollanda povzema AFP. Oba kandidata za Obaminega naslednika, tako Hillary Clinton kot Donald Trump, sicer sporazumu v trenutni obliki nasprotujeta.

Pogajanja o sporazumu, ki bi zadeval 800 milijonov ljudi in bi ustvaril največje prostotrgovinsko območje, trajajo tri leta. Julija je bil 14. krog pogajanj, na mizi pa so bila tri glavna področja TTIP, in sicer dostop do trga za evropska in ameriška podjetja, regulativno sodelovanje in globalna trgovinska pravila. Kot so takrat sporočili, je prišlo do določenega napredka, a pri glavnih vprašanjih, kot je dostop do trgov, so še vedno velike razlike.