c S

V tekmi za generalnega sekretarja ZN Gutteres ohranja vodstvo, Türk padel na osmo mesto

30.08.2016 08:06 New York, 29. avgusta (STA) - Portugalec Antonio Guterres je tudi po tretjem krogu poskusnih glasovanj za naslednjega generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu dobil največ glasov podpore, slovenski kandidat Danilo Türk pa je po drugem mestu v prvem in četrtem mestu v drugem krogu sedaj padel na osmo mesto med desetimi kandidati, ki so še v igri.

Glasovanja so tajna, vendar pa diplomatski viri v New Yorku pravijo, da je Guterres dobil 11 glasov podpore, tri glasove proti in en glas brez mnenja.

Türk je tokrat dobil le pet glasov podpore, šest glasov proti in štiri glasove brez mnenja.

V prvem krogu je pristal na drugem mestu z 11 glasovi podpore, dvema negativnim glasovoma in dvema brez mnenja, v drugem krogu pa je zdrsnil na četrto mesto s sedmimi glasovi podpore, petimi negativnimi in tremi brez mnenja.

Na drugo mesto za Guterresom se je v tretjem krogu sedaj nepričakovano izstrelil slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak z devetimi glasovi podpore, petimi proti in enim neodločenim.

Na tretjem mestu sta skupaj Srb Vuk Jeremić in Bolgarka Irina Bokova s po sedmimi glasovi podpore, petimi proti in tremi neodločenimi.

Pred Türka so se uvrstili Argentinka Susanna Malcorra s sedmimi glasovi podpore, sedmimi negativnimi in enim neodločenim, Makedonec Srgjan Kerim s šestimi glasovi podpore, sedmimi proti in dvema neodločenima, Novozelandka Helen Clark s šestimi glasovi podpore, osmimi proti in enim neodločenim.

Za Türkom sta ostali Christiana Figueres iz Kostarike in Natalia Gherman iz Moldavije z le dvema glasovoma podpora, 12 glasovi proti in po enim neodločenim. Nobenega dvoma ni, da se bosta obe morali kmalu posloviti kot sta se doslej Hrvatica Vesna Pusić in Črnogorec Igor Lukšić.

Tretji krog, ki še vedno ni odločilen, sta torej zaznamovala velik skok Lajčaka, ki je v zadnjih tednih prepotoval skoraj vse pomembne prestolnice držav in nazadovanje Türka, ki je obiskal New York. Ostalim kandidatom se podpira ni bistveno povečala ali znižala.

Naslednji krog glasovanj bo najverjetneje že potekal z barvnimi glasovnicami, ko bo ostalim članicam Varnostnega sveta in kandidatom jasna volja peterice stalnih članic (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija).