c S

Cerar za ministrico za finance predlaga Matejo Vraničar Erman

25.08.2016 07:58 Ljubljana, 24. avgusta (STA) - Predsednik vlade Miro Cerar se je odločil za novo ministrico za finance predlagati državno sekretarko na finančnem ministrstvu Matejo Vraničar Erman. Na tem položaju bo nasledila Dušana Mramorja, ki je sredi julija nepričakovano odstopil, je Cerar dejal v pogovoru za Televizijo Slovenija.

"Ravno danes sem se odločil, da bom za novo finančno ministrico državnemu zboru predlagal dosedanjo sekretarko Matejo Vraničar Erman," je v pogovoru dejal Cerar.

Pojasnil je, da gre za njegov predlog, verjame pa, da vsi, tako v vladi kot v koalicijskih strankah, državno sekretarko vidijo kot izredno kompetentno strokovnjakinjo, ki se je s svojim delom že dokazala.

Cerar meni, da je Vraničar Ermanova zelo poštena oseba, ki zastopa iste cilje kot on, torej transparentne javne finance in zakonito delovanje. Od nje pričakuje, da bo sledila ciljem vlade, da je država dober gospodar, tako na področju javnih financ kot pri upravljanju z državnim premoženjem.

Mramor je javnost z odločitvijo o nepreklicnem odstopu presenetil sredi julija. Pojasnil je, da odhaja iz razlogov izrazito osebne narave.

Že kmalu zatem se je kot najresnejša kandidatka za njegovo naslednico začela omenjati Vraničarjeva, Cerar pa je obljubil, da bo kandidata za novega finančnega ministra predlagal takoj po poletnih počitnicah, kar je tudi storil.

Kdaj se bo Vraničarjeva lahko predstavila DZ, zaenkrat še ni znano. Poslanci se bodo prvič po počitnicah sestali na seji, ki se bo začela 19. septembra, možen pa je tudi sklic izredne seje še pred tem datumom.

Medtem finančno ministrstvo začasno vodi ministrica, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj.

Mramor je svoj drugi mandat na položaju finančnega ministra predčasno končal nekaj manj kot dve leti po prevzemu. Med največjimi dosežki, ki so jih s sodelavci dosegli v tem času, je izpostavil nadaljevanje javnofinančne konsolidacije, pospešitev gospodarske rasti in izboljšanje konkurenčnosti, kot tudi dvig bonitetnih ocen, znižanje stroškov financiranja in sprejetje strategije upravljanja z državnimi naložbami.

Posebej je izpostavil, da je Slovenija letos spomladi po sedmih letih izšla iz postopka presežnega javnofinančnega primanjkljaja in si tako po njegovih besedah znova pridobila ekonomsko suverenost.

S ciljem povečanja konkurenčnosti gospodarstva se je lotil tudi projekta davčnega prestrukturiranja, ki ga bo morala zdaj dokončati Vraničarjeva, če bo seveda potrjena za finančno ministrico. Ena pomembnejših nalog bo tudi ponoven poskus uvedbe davka na nepremičnine, potem ko je prejšnji zakon ustavno sodišče spomladi 2014 razveljavilo, najprej pa jo verjetno čakajo pogajanja o pripravi proračuna za prihodnji dve leti.