c S

Nekdanji vodilni v CPL znova na sodišče

11.08.2016 08:24 Ljubljana, 11. avgusta (STA) - Za nekdanje vodilne v CPL - Ranka Mimovića, Stanka Petriča in Primoža Ovijača - ter družbo Patera, ki je lastniško obvladovala gradbinca, je danes na ljubljanskem okrožnem sodišču sklican predobravnavni narok zaradi obtožbe o goljufiji. Mimović in Petrič sta v eni od prejšnjih zadev priznala krivdo in že prestala dosojeno zaporno kazen.

Mimović, ki je CPL obvladoval prek Patere, je januarja letos končal s prestajanjem dveletne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja v CPL, od tedaj pa je v priporu zaradi novih postopkov in preiskav.

Leta 2014 je s tožilstvom sklenil dogovor priznanju kaznivega dejanja zlorabe položaja in pristal na dve leti zapora in plačilo 100.000 evrov denarne kazni. Nekdanjega lastnika CPL, ki je v stečaju od leta 2013, pa preiskovalci sumijo še več drugih kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja, kriminalisti pa so dokaze za to iskali v obsežnih hišnih preiskavah leta 2014.

Poleg Mimovića je leta 2014 krivdo priznal tudi nekdanji direktor CPL Stanko Petrič, ljubljansko okrožno sodišče pa mu je prisodilo 18 mesecev zaporne kazni in plačilo denarne kazni. Poleg njiju je tokrat med obtoženimi tudi Primož Ovijač, prav tako nekdanji direktor CPL.

CPL je šel v stečaj leta 2013, težave podjetja pa so se pokazale že leto pred tem, ko je takrat še okoli 400 delavcev stavkalo. Mimovićeva Patera je v lastništvo CPL vstopila konec leta 2011, nato pa leto zatem prevzela 100-odstotno lastništvo v CPL, KPL in Tovarni asfalta Črnuče (TAČ) in napovedala 15-milijonsko dokapitalizacijo.

Patera CPL kljub večkratnim zagotovilom družbe ni dokapitalizirala, prav tako po naj ne bi nikoli plačala kupnine za lastniški vstop v sistem CPL.