c S

Zbornica denarno kaznovala odvetnika Planinšca

10.08.2016 15:24 Ljubljana, 10. avgusta (STA) - Odvetniška zbornica je denarno kaznovala mariborskega odvetnika Daniela Planinšca zaradi kršitve dolžnosti pri opravljanju odvetniškega poklica. Planinšca, ki je sicer znan predvsem kot zagovornik Roberta Časarja, je k zbornici prijavil slaščičar Marsel Šalamon.

Šalamon je, po poročanju današnjega Dnevnika, s Planinšcem začel sodelovati poleti 2012. Šalamonovo podjetje Rogljiček se je namreč takrat znašlo pred stečajem, zato se je obrnil na Planinšca, s katerim sta bila dopustniška soseda. Planinšec je Šalamonu obljubil pomoč, a je za izvedbo stečaja hotel trideset odstotkov vrednosti podjetja. Tega denarja Šalamon ni imel, zato naj bi mu Planinšec predlagal, da skupaj ustanovita novo družbo, pri kateri je Planinšec želel biti 30-odstotni lastnik.

Planinšec je nato pred stečajem Rogljička Šalamonu pomagal, da je lastništvo jahte, za katero je odplačeval lizing, prenesel na fizično osebo. Tega dne je z isto osebo sklenil tudi posojilno pogodbo v vrednosti 62.000 evrov. Pogodbo je sestavil Planinšec in je bila pri njem tudi deponirana, zato se jahta naj ne bi znašla na seznamu terjatev v stečajnem postopku Rogljička. A je Planinšec pogodbo odstopil podjetju Finančna in stečajni upravitelj Ronnie Christopher Horvat je terjatev v višini 38.500 evrov zavedel v osnovni seznam preizkušenih terjatev.

Odvetniška zbornica je ugotovila, da je Planinšec s tem, ko ni varoval tajnosti, kršil zakon o odvetništvu. Zaradi iste zadeve so murskosoboški kriminalisti proti odvetniku konec lanskega leta vložili tudi kazensko ovadbo na specializirano državno tožilstvo v Ljubljani, poroča Dnevnik in dodaja, da tožilstvo primera še ni končalo.