c S
Mama in očim dveletne jeseniške deklice ostajata v priporu 03.08.2016 15:46 Kranj, 03. avgusta (STA) - Ob iztekajočem se enomesečnem priporu za mamo in očima dveletne deklice, ki je umrla v začetku julija, je kranjsko okrožno sodišče izdalo odločbo o podaljšanju pripora. Podrobnosti do vročitve odločbe strankam ne morejo razkriti, na tožilstvu pa so za STA pojasnili, da preiskava očitanih kaznivih dejanj še ni zaključena.

Kriminalisti so mamo umrle deklice in njenega partnerja ovadili zaradi suma hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom ter za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb, ki jim je deklica podlegla. Za prvo kaznivo dejanje je zagrožena do petletna zaporna kazen, za drugo pa kazen od pet do 15 let zapora.

Dežurna preiskovalna sodnica kranjskega okrožnega sodišča je zaradi ponovitvene nevarnosti 5. julija odredila pripor zoper oba obdolženca. Kot je opredeljeno v zakonu o kazenskem postopku, sme po sklepu preiskovalnega sodnika biti obdolženec pridržan v priporu največ mesec dni od dneva, ko mu je bila vzeta prostost.

Po tem času sme biti obdolženec pridržan v priporu samo na podlagi sklepa o podaljšanju pripora. O tem odloča senat, ki sme podaljšati pripor za največ dva meseca. Zoper sklep senata je dovoljena pritožba, ki pa ne zadrži njegove izvršitve.

Na kranjskem okrožnem sodišču o podrobnostih glede odločbe senata ne morejo govoriti, dokler ni razvidno, da je bila odločba vročena strankam. Predvidevajo, da bo to do konca tega delovnega tedna.

Vodja okrožnega državnega tožilstva v Kranju Marija Marinka Jeraj je za STA pojasnila, da v primeru umrle dveletne deklice preiskava še ni zaključena. Zahteva za preiskavo je bila vložena 7. julija.

Če teče postopek za kaznivo dejanje, za katero je v zakonu predpisana kazen zapora nad pet let, sicer sme v kazenskem postopku senat vrhovnega sodišča podaljšati pripor še za največ tri mesece. V tem času pa mora biti vložena obtožnica, sicer se pripor odpravi in se obdolženec izpusti.