c S
Bruselj ni predlagal kazni za Španijo in Portugalsko zaradi kršenja javnofinančnih pravil 28.07.2016 07:57 Bruselj, 27. julija (STA) - Evropska komisija se je danes odločila, da Španiji in Portugalski ne izreče kazni zaradi kršenja javnofinančnih pravil. Možnost kazni se je namreč omenjala, saj državi nista uspeli znižati javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Komisija je državama medtem izdala nova priporočila za znižanje primanjkljaja.

"Kolegij komisarjev se je danes strinjal, da ne izreče kazni," je na novinarski konferenci po zasedanju kolegija v Bruslju dejal podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis, ki je pristojen za evro in socialni dialog.

Komisija je v začetku julija ugotovila, da državi nista učinkovito ukrepali glede znižanja presežnega javnofinančnega primanjkljaja. Ta je v letih 2014 in 2015 presegal najvišjo dovoljeno mejo treh odstotkov BDP, kot to predvidevajo pravila pakta stabilnosti in rasti.

Evropska komisija je imela tri možnosti - da bodisi priporoči najvišjo možno kazen 0,2 odstotka BDP, da kazen zniža, ali pa kazni ne izreče. Odločila se je za zadnjo možnost. V primeru kazni 0,2 odstotka BDP bi to za Španijo znašalo več kot dve milijardi evrov, za Portugalsko pa okoli 200 milijonov evrov, je pojasnil evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici.

Komisija je pri svoji odločitvi upoštevala pretekle proračunske napore obeh držav - med drugim jima je uspelo konsolidirati javne finance in izvesti nekatere pomembne strukturne reforme, nadalje trenutne socialne izzive, s katerimi se soočata, prisluhnila pa je tudi njunim argumentom glede morebitnih sankcij, je pojasnil Dombrovskis.

"Tudi simbolične kazni ne bi spremenile, kar je bilo v preteklosti, ljudje, ki so se morali v preteklih letih veliko odrekati, pa jih ne bi razumeli," je menil Moscovici in dodal, da kaznovanje ne bi bilo ustrezno v času, ko se v Evropi širijo dvomi.

"Sprejeli smo najbolj modro odločitev, kar je bila možna, tudi v ekonomskem smislu. Nočemo postaviti na kocko že doseženega," je še pojasnil.

Državama zaradi kršenja pravil grozi tudi zamrznitev dela sredstev iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov. Komisija se je danes odločila, da bo odločitev o tem sprejela po posvetovanju z Evropskim parlamentom, predvidoma jeseni.

"Komisija bo, kar se zamrznitve sredstev za obe državi tiče, podala strog predlog," je zatrdil Dombrovskis.

Sicer pa so državama danes v Bruslju izdali priporočila glede nadaljnjih javnofinančnih ciljev, ki jih morata izpolniti za znižanje primanjkljaja. Državi sta v postopku presežnega primanjkljaja od leta 2009.

Portugalski je komisija naložila, da mora svoj primanjkljaj, ki je lani znašal 4,4 odstotka BDP, do konca letošnjega leta znižati na 2,5 odstotka BDP. Španija pa mora primanjkljaj, ki je lani dosegel 5,1 odstotek BDP, do konca leta 2018 spraviti na 2,2 odstotka BDP.

Uvedba sankcij proti kateri od članic bi bila skrajni ukrep, ki v EU ni bil sprejet še nikoli doslej. Zadnjo besedo bodo sicer imeli finančni ministri EU. Ti bodo priporočilu komisije glede sankcij pritrdili ali ne oziroma podali svoj predlog višine kazni.