c S
Vlada na zadnji predpočitniški seji o preprečevanju nasilja v družini 28.07.2016 10:07 Ljubljana, 28. julija (STA) - Vlada se bo danes sestala na zadnji predpočitniški seji. Predvidoma bo obravnavala novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki med drugim prepoveduje telesno kaznovanje otrok. Prav tako naj bi sprejela gradivo, ki bo podlaga za namestitev mladoletnih beguncev brez spremstva v dijaška domova v Postojni in Novi Gorici.

Novela zakona o preprečevanju nasilja v družini naj bi natančneje opredelila nasilje v družini in izboljšala delovanje državnih institucij pri obravnavanju tovrstnega nasilja. Po predlogu se bo kot nasilje štela tudi grožnja, telesno kaznovanje otrok pa bo prepovedano. Opredelitev nasilja v družini bo širša. Za fizično in spolno nasilje se bo denimo štela tudi grožnja, pri ekonomskem nasilju bo dodano neizpolnjevanje obveznosti do družinskega člana, kot nova oblika nasilja pa bo dodano zalezovanje.

Poleg nosilcev javnih pooblastil in izvajalcev javnih služb bodo imeli tudi drugi izvajalci storitev na področju socialnega varstva, zdravstva ter vzgoje in izobraževanja svoje naloge pri obravnavi nasilja v družini, predvideva predlog. Strokovni delavci se bodo morali izobraževati in medsebojno obveščati. Sodišče pa bo lahko ukrepe izreklo tudi na predlog centra za socialno delo in ne le na predlog žrtve.

Prav tako naj bi vlada danes sprejela sklepe, ki bo podlaga za namestitev mladoletnih beguncev brez spremstva v dijaška domova v Postojni in Novi Gorici. Mladoletnike brez spremstva, ki so zdaj nameščeni v azilnem domu in kriznih centrih, naj bi tja premestili s 1. avgustom.

Gre za pilotni projekt, ki bo trajala eno leto, v okviru projekta pa naj dijaški dom v Postojni sprejel 18 mladoletnikov, tisti v Novi Gorici pa 10. Če bodo nastanitvene zmožnosti v omenjenih dijaških domovih premajhne, bo vlada določila dodatne namestitve. Stroški za nastanitev mladoletnih beguncev ter strokovnega dela z njimi po vladnem izračunu skupaj znašajo nekaj manj kot pol milijona evrov.

Vlada bo obravnavala tudi akcijski načrt ustanovitve probacijske službe, ki bi se ukvarjala z integracijo dolgotrajno zaprtih oseb v družbo, predloge sklepov o uporabi letala falcon in poročilo medresorske delovne skupine za pripravo ukrepov za bolj učinkovito hrambo in upravljanje z zaseženim premoženjem.