c S
Članice EU bi omejile porabo, prioriteta ostajajo rast, varnost in begunska kriza 25.07.2016 08:29 Bruselj, 23. julija (STA) - Evropska komisija je v predlogu proračuna za 2017 predvidela za okoli 135 milijard evrov plačil, od katerih bi največ namenili za spodbujanje rasti in delovna mesta, pa tudi za krepitev varnosti in soočanje z begunsko krizo. A države članice so mnenja, da je treba porabo zmanjšati, zato so predlagale omejitev plačil na 134 milijard evrov.

Predlog komisije je v proračunu za prihodnje leto predvidel plačila v višini 134,9 milijarde evrov, kar je sicer za šest odstotkov manj, kot to predvideva proračun za letos. A države članice so predlagale zmanjšanja plačil na 133,8 milijarde evrov.

Članice, ki poskušajo porabo tradicionalno čim bolj omejiti, so predlagale tudi zmanjšanje obveznosti na 156,4 milijarde evrov, kar je prav tako manj od predvidenih 157,7 milijarde, kar je konec junija predlagala komisija. Je pa to še vedno več od 155 milijard, predvidenih v proračunu za letošnje leto.

Predlog proračuna EU za vsak program, ki se financira, vključuje dva zneska - obveznosti in plačila. Obveznosti se nanašajo na znesek financiranja, za katerega se lahko sklenejo pogodbe v danem letu, plačila pa na dejansko izplačana sredstva.

Večino sredstev želijo članice nameniti za ukrepe v spodbudo rasti in za delovna mesta, za kar predlagajo 74,3 milijarde za obveznosti in 56,1 milijardo za plačila. Od tega bi šlo največ denarja za program za raziskave in inovacije Obzorje 2020, Evropski sklad za strateške naložbe, program študijske izmenjave Erasmus+, za evropsko pomoč za najbolj ogrožene ter za ukrepe proti brezposelnosti mladih.

Predlog proračuna predvideva tudi več sredstev za zaščito zunanjih meja EU, krepitev varnosti in boj proti terorizmu kot tudi za učinkovitejše soočanje z migrantsko in begunsko krizo. Za slednje države članice predlagajo 5,2 milijarde evrov.

"Bolj kot kdajkoli prej moramo zagotoviti, da je proračun EU usmerjen v ključna prednostna področja in omogoča Evropski uniji, da se sooči z aktualnimi izzivi," je poudaril glavni pogajalec za Slovaško Vazil Hudak na zasedanju stalnih predstavnikov držav članic pri EU v sredo v Bruslju.

Skupni predlog glede proračuna za 2017, o katerem so se dogovorili predstavniki 28 držav članic, morajo članice sedaj še formalno potrditi, kar je pričakovati septembra, nato pa sledijo pogajanja z Evropskim parlamentom.