c S
Delavci migranti zaradi referendumov na Evropsko sodišče za človekove pravice 22.07.2016 15:42 Ljubljana/Strasbourg, 22. julija (STA) - Sindikat delavcev migrantov Slovenije bo danes na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu vložil pritožbo zoper Slovenijo, ker ni omogočila referendumov, ki so jih zahtevali. Prav tako tudi ni razveljavila odločitve predsednika DZ Milana Brgleza, da ne določi roka za zbiranje podpisov za razpis referendumov, so sporočili iz sindikata.

Slovenija je s tem, ko ni omogočila referendumov in ni razveljavila omenjene Brglezove odločitve, delavcem migrantom kršila pravico do izražanja v referendumskem postopku, so zapisali v sindikatu.

Ker Slovenija ni omogočila pravnega sredstva zoper Brglezovo odločitev o prekinitvi referendumskega postopka že pred uveljavitvijo zakonov, o katerih bi bilo treba razpisati referendum, pa je po mnenju sindikata kršila pravico do učinkovitega pravnega sredstva. Izpodbijanje odločitve predsednika DZ šele po uveljavitvi zakonov namreč ne more biti učinkovito, so pojasnili.

"Slovenija s stališčem, da država lahko krši pravice, ko meni, da jih državljani zlorabljajo, krši evropsko konvencijo človekovih pravic," je zapisal predsednik sindikata Martin Ivec.

Po njegovih besedah se ustavno sodišče v odločbi, objavljeni v četrtek, s katero je potrdilo odločitve predsednika DZ Brgleza, sklicuje na svoje prejšnje odločbe. V teh je zaradi zlorabe pravic kaznovalo Ludvika Poljanca, ki je potem na evropskem sodišču zmagal, je zapisal Ivec.

Iz prakse ustavnega sodišča je po njegovih besedah "jasno, da si zlorabo pravic napačno razlaga, saj so dosedanje odločitve o zlorabi pravic, denimo v zadevah Alenke Pečnik in Ludvika Poljanca, kasneje padle na evropskem sodišču".

"Evropsko sodišče za človekove pravice ščiti tiste, ki se izražajo na tak način, kot se Sindikat delavcev migrantov Slovenije," je opozoril.

Ustavno sodišče je zavrglo ustavno pritožbo delavcev migrantov zoper odločitev predsednika DZ Brgleza, da ne določi roka za zbiranje podpisov za razpis referendumov o šestih zakonih. Poleg tega so ustavni sodniki zavrnili njihove pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti sedmih zakonov.