c S

Brglez: Treba je povrniti zaupanje v pravno državo

18.07.2016 15:02 Ljubljana, 18. julija (STA) - Pred predsednikom DZ Milanom Brglezom so danes zaprisegli štirje novi sodniki. Brglez je ob tej priložnosti poudaril, da so v tem času tako DZ kot tudi sodna veja oblasti pred velikim izzivom - to je povrniti zaupanje v pravno državo, so sporočili iz DZ.

Zaupanje v pravno državo se po besedah predsednika DZ ne vzpostavlja samo z delom v sodni dvorani, temveč s širšim delovanjem, pa tudi s spoštovanjem ustave, zakonov in nenazadnje mednarodnih pogodb. Tudi današnja zaprisega, je poudaril Brglez, na nek način krepi delovanje sodne veje oblasti, a to za nove sodnike poleg velike časti pomeni tudi veliko breme.

Ob koncu svojega nagovora v preddverju velike dvorane DZ je novoimenovanim sodnikom čestital in jim zaželel vse dobro na novi poti.

Danes so zaprisegli Živa Gliha na sodniško mesto okrožne sodnice na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani, Karmen Erčulj na sodniško mesto okrožne sodnice in Gregor Klun na sodniško mesto okrožnega sodnika na Okrožnem sodišču v Ljubljani ter Domen Horvat na sodniško mesto okrajnega sodnika na Okrajnem sodišču v Kranju.

Kot so sporočili z ljubljanskega okrožnega sodišča, postaja z današnjo prisego dveh sodnikov Okrožno sodišče v Ljubljani kadrovsko okrepljeno s skupaj sedmimi novimi sodniki. Sodniki, ki so bili marca letos imenovani na sodniško mesto okrožnega sodnika oz. sodnice, bodo sodili na kazenskem in preiskovalnem oddelku ter oddelku za družinsko sodstvo.

Na kazenskem oddelku so z delom začeli sodniki Marko Češnovar, Sinja Božičnik in Živa Zaplotnik. Delo preiskovalnega sodnika bo poleg Karmen Erčulj in Gregorja Kluna, ki sta pred predsednikom DZ zaprisegla danes, opravljala še Tanja Tošič Benigar. Oddelek za družinsko sodstvo pa se bo okrepil s sodnikom Aleksandrom Šmidom.

Novoimenovani sodniki bodo le deloma nadomestili odhod 15 sodnikov, ki so v zadnjih treh letih sodili v ljubljanskem sodnem okrožju, so še pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Kot so navedli, imajo skupaj z omenjenimi sedmimi 103 sodnike, od tega šest dodeljenih, in sicer na vrhovno sodišče, ministrstvo za pravosodje in Sodni svet.

Na osmih okrajnih sodiščih, ki so del organizacijske mreže sodišča, je zaposlenih 36 sodnikov. Konec lanskega leta je sicer v ljubljanskem sodnem okrožju sodilo 135 sodnikov.