c S

Na celjskem sodišču odločali o stikih dečkov s starima staršema

16.06.2016 08:04 Celje, 15. junija (STA) - Na celjskem sodišču je danes potekal narok za določitev stikov dečkov iz Velenja z njunima starima staršema. Odvetnik babice Velimir Cugmas je v torek za STA dejal, da je postopek tajen. Ministrica Anja Kopač Mrak pa je danes v DZ povedala, da je celjsko sodišče odločilo, da je treba čim prej vzpostaviti stike med dečkoma in starima staršema.

Odvetnik Cugmas, ki danes za STA za dodatna pojasnila ni dosegljiv, je v torek pojasnil, da je javnost iz postopka na sodišču izključena in da vsebine dogovora ne bo razkrival.

Povedal je le, da od sodišča pričakuje, da bo z začasno odredbo določilo, koliko časa in kako bodo potekali stiki dečkov s starima staršema ter da sodišče v takšnih primerih ponavadi pisno izda odločitev. Povedal je tudi, da stara starša od konca marca, ko sta bila vnuka nameščena v rejniško družino, vnukov nista videla, prav tako v torek še nista vedela, kdo so rejniki.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki se prav zaradi primera dečkov danes v DZ zagovarja pred obtožbami iz interpelacije, ki jo je proti njej vložila SDS, pa je v DZ povedala, da je celjsko sodišče danes odločilo, da je treba čim prej vzpostaviti stike med dečkoma in starima staršema.

Podrobnosti odločitve sodišča tako niso znane. Po poročanju nekaterih medijev naj bi do prvih stikov prišlo v roku tedna ali dveh.

Za mladoletna dečka iz Velenja sta od konca decembra lani po umoru njune matere skrbela stara starša po materini strani na Koroškem. Konec marca letos pa je dečka Center za socialno delo (CSD) Velenje brez vednosti starih staršev iz vrtca odpeljal v rejništvo, kar je sprožilo buren odziv javnosti.

Nadzor primera s strani socialne inšpekcije je nato pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Tudi varuh človekovih pravic ni ugotovil kršitev pravic otrok.

Upravna inšpekcija pa je ugotovila nezakonito ravnanje CSD Slovenj Gradec pri obravnavi vloge, ki so jo podali stari starši za izdajo dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti, zaradi česar je odstop ponudil direktor CSD Slovenj Gradec Jurij Šumečnik.

Upravno sodišče pa je ugotovilo, da so bile z odvzemom dečkov babici kršene ustavne in človekove pravice, vendar sodba zaradi pritožb še ni pravnomočna. Je pa vrhovno sodišče v delni odločitvi že zavrnilo pritožbo odvetnika Cugmasa zoper sklep upravnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo zahtevo za začasno odredbo, s katero je zahteval takojšnjo vrnitev dečkov k babici do pravnomočne odločitve v tej zadevi.