c S

V razpravi o interpelaciji tudi o splošnem delu ministrstva

16.06.2016 08:00 Ljubljana, 15. junija (STA) - Poslanke in poslanci že skoraj 10 ur razpravljajo o interpelaciji zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak. Razprava se dotika zlasti primera odvzema dveh dečkov iz Velenja starima staršema, pogosto pa se tudi splošnega dela ministrstva in nekaterih njegovih projektov. Izid glasovanja je negotov.

Nada Brinovšek (SDS) je v razpravi poslancev povedala, da je pričakovala, da bo ministrica v uvodnem odgovoru na interpelacijo odgovorila na konkretne očitke, a je imela ob njenem odgovoru občutek, kot da govori "o planu dela za prihodnje". Opozorila je, da so interpelacijo vložili zaradi konkretnega primera, odvzema dveh dečkov starima staršema, in ne zaradi splošnih očitkov.

Na očitek ministrice, da želijo vplivati na postopek, ki še ni zaključen, je odgovorila, da si tega ne želijo: "Želimo pa opozarjati nanj."

S strani poslancev SMC in SD je bilo nasprotno slišati očitek, da predlagatelji primer dveh dečkov zlorabljajo za politične namene. Jan Škoberne (SD) ocenjuje, da je interpelacija zasnovana "na pravici odraslega človeka, ki se jo postavlja pred pravice in interese otrok". Ministrica je po njegovem tudi sicer interpelirana, "ker dela predobro, ker izvaja socialnodemokratsko politiko in preprečuje neoliberalne vdore".

"Primer so razkrili mediji, ne SDS. Zato je nam očitati, da politiziramo primer, najmanj neokusno," je odgovorila Eva Irgl (SDS).

Razprava teče tudi o nekaterih konkretnih projektih ministrstva in stanju na področjih, za katerega je odgovorno. Za Ivo Dimic (NSi) je žalostno, da si zaposleni po 40 letih dela ne morejo privoščiti niti osnovne oskrbe v domu za ostarele. "Govorimo o slabi sliki najstarejših in pomoči potrebnih," je dejala.

V SDS ministrici očitajo, da Slovenija ni več socialna država. Poslanec Branko Grims je med drugim ocenil, da vlada migrantom daje prednost pred slovenskimi državljani na socialnem dnu. Vinko Gorenak je Kopač Mrakovi očital samovoljo, Franc Breznik pa kadrovanje po strankarski liniji v lokalnih centrih za socialno delo.

V DeSUS med drugim opozarjajo na pomanjkljivo podporo njihovim prizadevanjem za demografski sklad. Marjana Kotnik Poropat je izpostavila, da je kljub znižanju brezposelnosti ta še vedno previsoka. Zlasti je to problematično pri mladih, med katerimi mnogi živijo oz. "životarijo" pri starših.

Matjaža Hanžka (ZL) pa moti odnos ministrstva do socialne politike, revščine, nezaposlenosti in enakopravnosti. Ob tem je opozoril, da se nezaposlenost zmanjšuje predvsem zaradi gospodarske rasti in da težava še vedno ostaja dolgotrajna nezaposlenost.

Ministrico branijo v SMC in SD. Poslanka SMC Jasna Murgel je interpelacijo ocenila za brezpredmetno, saj da temelji na primeru, ki še ni pravnomočno končan. Res je, da DZ lahko razpravlja o tem, ni pa pristojen, da sprejema ugotovitve o konkretnem primeru, je opozorila.

V SD izpostavljajo uspehe ministrovanja Kopač Mrakove, med drugim dvig minimalne plače ter zmanjšanje brezposelnosti, zlasti med mladimi. Ministrica je naštela tudi vrnitev dveh razredov otroškega dodatka in znatno znižanje zakonodajnih bremen.

Tudi Janko Veber (SD) je ocenil, da je ministrstvo doslej izpeljalo kar nekaj dobrih projektov. Med drugim je edino ministrstvo, ki je sofinanciralo gradnjo domov za starejše v Metliki in v Kočevju. "S tem je zagotovilo delovna mesta in boljši standard za oskrbo starejših," je dejal.

Tanja Cink (SMC) je med projekti izpostavila projekt reorganiziranja centrov za socialno delo, v katerega se je podalo ministrstvo.