c S

DZ tudi o vpisnini v imenik odvetnikov

16.06.2016 09:13 Ljubljana, 16. junija (STA) - Državni zbor se bo na današnji seji posvetil različnim zakonskim predlogom. Predlog novele zakona o odvetništvu določa višino vpisnine v imenik odvetnikov, predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja pa ukinja volontersko pripravništvo. Novi zakon o dimnikarskih storitvah ukinja koncesijski sistem.

NSi je predlog novele zakona o odvetništvu vložila kmalu po aprilski skupščini Odvetniške zbornice Slovenije, na kateri so izglasovali zvišanje vpisnine s slabih 2500 na 9000 evrov. Novela je bila na odboru za pravosodje dopolnjena še z vladnimi dopolnili. Če bo potrjena, bo vpisnina v imenik odvetnikov znova 2500 evrov in bo veljala, dokler odvetniška zbornica v statut ne bo vpisala nove vpisnine, vlada pa bo statut potrdila.

Predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja poleg ukinitve volonterskega pripravništva želi zagotoviti varno učno okolje. Prav tako predlog po zagotovilih ministrstva daje pravno podlago za nadaljnje, podrobnejše urejanje izobraževanja odraslih.

Predlog zakona o izvajanju mednarodnih programov s področja vzgoje in izobraževanja zagotavlja pravne podlage za izvajanje teh programov, programa evropske šole in IB programa, ki je program mednarodne organizacije IBO iz Ženeve. Zakon bo uredil tudi status mednarodnih šol v Sloveniji.

DZ se bo danes seznanil tudi s predlogom novega zakona o dimnikarskih storitvah, ki ukinja obstoječi koncesijski sistem pri opravljanju dimnikarskih storitev in izbiro dimnikarja prepušča uporabnikom. Dimnikarji bodo po novem potrebovali licence, sistem pa naj bi zaživel januarja 2017.

Poslanci bodo obravnavali vladni predlog novele zakona o letalstvu, ki bo dodeljevanje državne pomoči javnim letališčem uskladila s pred časom sprejetimi novimi smernicami EU na tem področju, ter predlog nekaj manjših sprememb zakona o izvrševanju proračuna.

Na dnevnem redu je še predlog novele zakona o vinu, ki so ga pripravili v poslanski skupini SDS. Z njo naj bi ponovno dovolili točenje neustekleničenega vina v gostinskih lokalih in znižali kazni za prekrške, vendar ji nasprotujejo tako kmetijsko ministrstvo kot vinogradniki.