c S

Poslanci podprli nov zakon o varnosti na smučiščih

15.06.2016 08:38 Ljubljana, 14. junija (STA) - DZ je danes soglasno s 55 glasovi podprl nov zakon o varnosti na smučiščih, ki poudarja smučarjevo odgovornost za varnost na smučišču. Podpora je prišla tudi iz dela opozicije, čeprav je bilo slišati veliko očitkov, da politika pri pripravi zakona ni upoštevala stroke.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga je uvodoma sicer poudaril, da je ministrstvo zakon pripravilo na podlagi prejetih pripomb strokovne zainteresirane javnosti in lastnih ugotovitev pri analizi stanja varnosti na smučiščih.

Urediti je bilo treba delo tujcev, zagotoviti učinkovito službo reševanja na smučiščih, opredeliti in določiti pogoje za obratovanje majhnih smučišč, jasneje določiti dolžnosti in ukrepe nadzornikov ter upravljavcev ter jasneje opredeliti tudi varnost na smučišču. Bistvene novosti se torej nanašajo na poudarjanje smučarjevega samoodgovornega ravnanja, je dodal Špenga.

In prav ta rešitev je med poslanci vzbudila nemalo kritik, saj da se zakon hkrati predvideva enega nadzornika na 500 in ne več na 300 smučarjev. Matej T. Vatovec je pričakovanja, da se bo varnost ob takih rešitvah izboljšala, označil za naivna.

Po njegovih besedah tako novi zakon v praksi prinaša več negativnih kot pozitivnih učinkov. Vladi je očital pripravo zakona brez sodelovanja strokovne javnost, ki da opozarja na potrebo po večji prisotnosti nadzornikov na smučiščih. Na matičnem odboru se je namreč razprava prekinila, da sta se ministrstvo in smučarska zveza dogovorili o določenih rešitvah.

Poleg ZL tudi v SDS niso podprli zakona. Po besedah Anje Bah Žibert je kronologija dogajanja okoli predloga zakona "še en žalosten dokaz ignorantskega odnosa te vlade celo do njihove lastne koalicijske pogodbe", ki predvideva, da bo vlada povezovalno reševala družbene probleme. "Priprava in postopek sprejemanja vladnega predloga zakona o varnosti na smučišču je pravzaprav šolski primer, kako se zakoni ne bi smeli sprejemati," je dejala.

Pomisleke je bilo slišati tudi iz NSi, kjer pa so zakon kljub vsemu podprli, saj da prinaša nekatere finančne razbremenitve upravljavcev smučišč, za majhna smučišča odpravlja administrativne ovire ter iz tega okvira izloča tako imenovana mikro smučišča, namenjena lastni uporabi.

Kritike o neupoštevanju stroke prihajajo tudi iz vrst poslanske skupine nepovezanih poslancev, kjer pa so prav tako na koncu podprli zakon, saj da, kot je dejal Franc Laj, vseeno prinaša določene pozitivne momente pri zagotavljanju varnosti na smučiščih.

Po drugi strani pa je Jani Möderndorfer (SMC) poudarjal, da je zainteresirana javnost lahko v razpravi sodelovala, kolikor je želela. "Dejstvo pa je, da seveda vsi ne morejo 100-odstotno doseči svojih interesov, kajti v tem primeru je najbolje, da napišejo sami zakon in nam ga samo še dostavijo v državni zbor," je odgovoril na kritike o pomanjkljivem usklajevanju. V SMC so prepričani, da zakon prinaša odpravlja mnogo administrativnih ovir.

Tudi v DeSUS so raje izpostavili prednosti novega zakona. Ta po besedah Julijane Bizjak Mlakar uvaja milejše pogoje za pridobitev dovoljenja za obratovanje manjšega smučišča, saj se je v praksi pokazalo, da so majhna smučišča težko pokrivala obratovalne stroške ali pa celo prenehala z delovanjem.

Rešitve, ki urejajo status majhnih in mikro smučišč ter pogoje za pridobitev naziva majhno smučišče, zagotavljajo učinkovite službe reševanja na smučiščih, dolžnosti nadzornika na smučišču in delo tujcev, je izpostavila tudi Marija Bačič iz SD, kjer so zakon prav tako podprli.