c S

DZ ratificiral protokol o pristopu Črne gore v Nato

08.06.2016 16:26 Ljubljana, 08. junija (STA) - Državni zbor je danes na izredni seji z veliko večino ratificiral protokol o pristopu Črne gore k zvezi Nato. Za zakon o ratifikaciji protokola je glasovalo 73 poslancev, trije so bili proti. Slovenija je dokument ratificirala kot druga od 28 držav članic zavezništva, prva ga je v torek Islandija.

Premier Miro Cerar je v nagovoru v DZ dejal, da je Slovenija vseskozi močna zagovornica Natove politike odprtih vrat na Zahodnem Balkanu. Povabilo Črni gori in podpis pristopnega protokola sta dokaz, da je politika odprtih realnost, je poudaril.

Kot je dejal, so dosežki Črne gore v samo desetletju samostojnosti impresivni na vseh področjih, vključno s približevanjem evro-atlantskim integracijam. "Črno goro vidimo kot zanesljivo in verodostojno partnerico, državo, ki prispeva k regionalni in mednarodni varnosti, ter je vzor ostalim državam kandidatkam na Zahodnem Balkanu," je poudaril predsednik vlade.

Članstvo Črne gore v Natu po njegovih besedah predstavlja pomemben korak h krepitvi stabilnosti v tej strateško zelo pomembni regiji, hkrati pa potrjuje, da je širitev Nata ena izmed naših najuspešnejših politik, ki prispeva k širjenju varnosti v evro-atlantskem območju. Ob tem je poudaril, da širitev Nata kot obrambnega zavezništva ni uperjena zoper nikogar, pri čemer je njegovo temeljno poslanstvo širitev območja stabilnosti in varnosti.

Podporo vstopu Črne gore v Severnoatlantsko zavezništvo so izrekle vse poslanske skupine razen ZL, ki se zavzema za izstop Slovenije iz Nata in nasprotuje širitvi zavezništva.

Žan Mahnič (SDS) je dejal, da je vstop Črne gore tudi dosežek Slovenije, ki zadnja leta mentorira to državo, ji svetuje na obrambnem področju in pri preoblikovanju vojske. Kot je opozoril, Črna gora v zavezništvo vstopa v zelo kočljivem času, ko se sooča s tremi zunanjimi grožnjami: agresivno rusko politiko, teroristično skupino Islamska država in iranskim raketnim programom.

Franc Jurša (DeSUS) je poudaril, da je pomembno, da države Zahodnega Balkana postanejo članice Nata, saj je samo na ta način možno zagotoviti stabilnost in mir v tem delu Evrope. Današnja ratifikacija je po njegovih besedah pomemben korak za Črno goro, hkrati pa pomembno sporočilo tudi za druge države v regije, da so vrata v Nato odprta.

Tudi Matjaž Nemec iz SD je ocenil, da so evro-atlantske integracije največji garant za stabilnost in mir v regiji, kar je še posebej pomembno v času, ko je njena stabilnost na preizkušnji zaradi zunanjih varnostnih in notranjih faktorjev.

Povsem drugačno stališče je imel Matej T. Vatovec (ZL), ki je dejal, da je Nato imperialistična zveza, zato se zavzemajo, da Slovenija iz njega izstopi, hkrati pa nasprotujejo njegovi širitvi. Ob tem je poudaril, da je nesprejemljivo, da se bo neka država priključila vojaškemu paktu, ne da bi se lahko njeni državljani o tem izrekli na referendumu.

Jožef Horvat (NSi) je dejal, da smo v Natu države in ljudje, ki nas povezujejo in družijo skupne vrednote, kot so mir, demokracija in vladavina prava. Črni gori je zaželel uspešno prihodnost in ji čestital ob deseti obletnici samostojnosti.

Izredne seje DZ se je udeležil tudi predsednik črnogorske skupščine Darko Pajović z delegacijo. V izjavi za medije po koncu seje se je zahvalil Sloveniji za podporo Črni gori pri vključevanju v evro-atlantske povezave.

Kot je poudaril, današnja ratifikacija ni pomembna samo za Črno goro, temveč tudi za trajen mir in stabilnost držav Zahodnega Balkana. "Slovenija je velikokrat dokazala svojo iskrenost, prijateljstvo in partnerstvo Črno gori, danes pa so naši odnosi še napredovali in danes uradno postajamo zavezniki," je dejal.

Črna gora je povabilo za začetek pristopnih pogovorov k Natu dobila v začetku decembra lani, 19. maja letos pa je bil podpisan protokol o njenem pristopu k Severnoatlantski pogodbi. V imenu Slovenije ga je podpisal zunanji minister Karl Erjavec, veljati pa bo začel, ko bo listine o ratifikaciji protokola vladi ZDA posredovalo vseh 28 držav članic Nata.