c S

Špan na začetku glavne obravnave v zadevi Hypo izločen iz postopka

02.06.2016 12:48 Ljubljana, 02. junija (STA) - Tožilec Stanislav Pintar je na začetku današnje glavne obravnave v zadevi Hypo, v kateri štiri nekdanje vodilne iz slovenske podružnice banke preganja zaradi nepremičninskih poslov z Vegradom, podrobneje predstavil obtožnico. Iz postopka je bil zaradi zdravstvenih razlogov začasno izločen nekdanji predsednik uprave banke Božidar Špan.

Med obtoženimi sta nekdanja predsednika uprave Hypo Alpe Adria Bank Anton Romih in Špan, nekdanji generalni direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik in nekdanji direktor Hypo Alpe Adria Consultance Andrej Oblak.

Na ljubljansko okrožno sodišče so prišli trije obtoženi, medtem ko Špana zaradi več poškodb ni bilo. Sodnik Srečko Škerbec je kljub nasprotovanju odvetnikov sklenil, da se postopek zoper njega izloči. Odvetnik Dejan Markovič, ki zagovarja Romiha, je ocenil, da gre za absolutno preuranjen sklep, saj bi moralo sodišče najprej z izvedencem ugotoviti, kakšno je stanje poškodbe.

S tem je sodišče po njegovem mnenju tudi kršilo ustavno pravico obtoženih do obrambe, saj s tem nimajo možnosti zaslišanja razbremenilnih prič, kar so lahko tudi soobtoženi.

Obtoženi naj bi banko s posli oškodovali za 22 milijonov evrov, denar pa skrivali v davčnih oazah. Pintar je prepričan, da so s skupnim delovanjem storili dve kaznivi dejanji zlorabe položaja, nato pa premoženjsko korist, ki je izvirala iz teh dejanj, naložili v deleže družbe ter z njeno prodajo pridobili 22 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. "To so nato preko Liechtensteina in Luksemburga razdelili in s posli oprali premoženjsko korist," je dejal tožilec.

Prvi očitek se nanaša na projekt na Ptuju, kjer je Oblak kot direktor dveh hčerinskih družb kupil dva kompleksa zemljišč, nato pa je je družba pri nadaljnji prodaji pridobila veliko premoženjsko korist v znesku 3,9 milijona evrov.

Drugi se po besedah tožilca nanaša na nakup in financiranje zemljišč v Trzinu, ki so bila prodana za 2,4 milijon več, kot je znašala kupnina, ta denar pa je bil nakazan na družbo v Liechtensteinu. Obtoženi so omenjenih 3,9 in 2,4 milijona evrov nadalje uporabili za nakup družbe Gino, ki naj bi sodelovala pri gradnji kampusa za Bežigradom. Družbo so nato za 22 milijonov evrov prodali Vegradu, je danes navedel tožilec.

Vegrad je 14 milijonov evrov plačal z denarjem, osem milijonov evrov pa je bilo pobota. Omenjenih 14 milijonov evrov je šlo na račune družb v Liechtensteinu in Luksemburgu, danes prisotni trije obtoženi pa so dobili vsak po 2,1 milijona evrov. "S tem denarjem so nato kupovali delnice, med drugim Krke in Luke Koper, izvajali so se tudi gotovinski dvigi," je dejal Pintar. Premoženjsko korist je opisal kot dobiček, ki bi ga lahko dobila banka, šel pa je na družbe, povezane z nekdanjimi vodilnimi v Hypu.

Drugi del danes predstavljene obtožnice se nanaša na Oblaka, ki je kot priča v tožbi Potočnika proti nekdanjemu delodajalcu in pri tem po oceni tožilstva navajal lažne trditve. "Te trditve so bile za tam obravnavano zadevo bistvene, Oblak pa je kot priča krivo izpovedal," je dejal Pintar.

Krivdo je v zameno za leto in pol pogojne zaporne kazni novembra na predobravnavnem roku priznala le nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Tožilec Pintar je takrat predlagal, da bi Tovšakova po priznanju krivde v zadevi tudi pričala proti soobtoženim, kar je razburilo odvetnike obtoženih.