c S

Odbor DZ potrdil predlog novele zakona o plačilnih storitvah in sistemih

02.06.2016 07:48 Ljubljana, 01. junija (STA) - Odbor DZ za finance in monetarno politiko je danes podprl predlog novele zakona o plačilnih storitvah in sistemih, ki bo na podlagi evropske direktive med drugim uvedel osnovni plačilni račun, ki ga bodo morale vse banke ponuditi pod nediskriminatornimi pogoji.

Novela bo uvedla novo kategorijo plačilnih računov - osnovne plačilne račune. To bodo računi s točno določenim naborom storitev, ki jih bo omogočal, njegovo odprtje pa bodo morale nuditi vse banke v Sloveniji pod nediskriminatornimi pogoji.

Pri tem so v ZL na podlagi predlogov Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) med drugim predlagali, da bi - ker gre v osnovi za možnost odprtja računa tudi za socialno ogrožene - omejili razloge, zaradi katerih lahko banka zavrne odprtje računa, da bi Banka Slovenije v primeru poslabšanja socialnih razmer prilagodila višino nadomestil, ki jih lahko banke zaračunavajo za odprtje in vodenje računa, ter da bi določila, katere storitve takšen račun omogoča in kakšne stroške zaračunava banka, poleg spletne strani Banke Slovenije objavili tudi na spletni strani in v prostorih centrov za socialno delo. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Irena Sodin je glede slednjega dejala, da so se dogovorili, da bodo pogoji objavljeni tudi na spletni strani ministrstva za delo.

V ZPS so poudarili, da je osnovni plačilni račun dobra novica za potrošnike, ki jim banke ne želijo odpreti bančnega računa, ker ti zanje niso dobičkonosni, ali pa si računa zaradi vse višjih stroškov poslovanja z banko ne morejo privoščiti. Predlog pa prinaša izboljšave tudi za tiste, ki račun že imajo.

Po predlogu bo morala Banka Slovenije na svoji spletni strani potrošnikom brezplačno omogočiti primerjavo nadomestil, ki jih banke zaračunavajo v povezavi z vodenjem plačilnih računov. Predlog novele med drugim ureja tudi zamenjavo plačilnega računa v posamezni državi in mednarodno zamenjavo računov.