c S

Odbor prek predloga novega zakona o trošarinah

01.06.2016 16:50 Ljubljana, 01. junija (STA) - Odbor DZ za finance in monetarno politiko je danes dopolnil in potrdil predlog prenovljenega zakona o trošarinah. Novi zakon naj bi zmanjšal administrativne ovire in določbe uskladil z evropskimi direktivami, med drugim pa uvaja status malega pivovarja in obremenitev se uvaja status malega proizvajalca piva in obremenitev za elektronske cigarete.

Cilj je oprava administrativnih ovir pri izpolnjevanju obveznosti, ki jih določa zakon, ter posodobitev in vsebinska prenova in uskladitev z evropskimi direktivami, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vranič Erman. Prenova bo finančno nevtralna - po oceni ministrstva bodo s spremembami prilivi sicer nižji za od 4,5 do pet milijonov evrov, je pa celoten obseg prihodkov iz tega naslova na letni ravni okoli 1,5 milijarde evrov.

Med spremembami za manjše administrativno breme je odprava obveznosti mesečnega vlaganja obračunov, če v tistem mesecu ni bilo obveznosti za obračun trošarine, poenostavljen bo postopek prijave v evidenco zavezancev, zakon prinaša tudi nekatere novosti glede prevozov določenih izdelkov in pečatenja tovora. Pri cigaretah in rezanem tobaku ne bo več obveznosti obračuna za plačilo razlike trošarine na zalogi ob zvišanju maloprodajnih cen, če bo razlika manj kot 10 evrov.

Predlog med drugim uvaja status malega proizvajalca piva, s čimer bodo lahko ti uveljavljali morebitno nižjo trošarino na tujih trgih, poleg tega bo trošarina na njihove izdelke za polovico nižja kot pri masovni proizvodnji piva. Kot je dejala Vraničar Ermanova, ne gre za državno pomoč malim proizvajalcem ali zaščito malih glede na velike, kot so predlog utemeljevali v ZL in NP, ampak za upoštevanje specifike tovrstne proizvodnje piva glede na masovno.

Uvaja se obveznost plačevanja trošarine za elektronske cigarete in tobak za segrevanje. Področje na ravni EU še ni urejeno, Slovenija pa po besedah državne sekretarke ravna preventivno, da ne bi prišlo do preusmeritve potrošnje na tovrstne izdelke.

Luka Mesec (ZL) je opozoril na možnost povečanja črnega trga (pri cigaretah) ali nakupov prek spleta iz tujine (pri raztopini za e-cigarete), če bodo obremenitve prevelike. Poleg tega po njegovih besedah nekatere raziskave kažejo, da so e-cigarete glede na običajne cigarete ali tobak bistveno manj škodljive in so lahko učinkovite kot sredstvo pri opuščanju kajenja. Vraničar Ermanova je navedla, da so študije diametralno nasprotne in da nekatere ugotavljajo, da so lahko te cigarete še bolj škodljive.

Spremembe se obetajo tudi pri električni energiji, kjer bo po novem trošarina določena v štirih razredih glede na količino porabljene elektrike - večji porabniki, predvsem industrijska podjetja, bodo plačevali nižjo trošarino. Predstavniki elektrodistributerjev so menili, da bo s spremembami vsak mesec račun zelo nepredvidljiv, in predlagali, da bi se znesek določalo glede na preteklo porabo. Vraničar Ermanova je dejala, da je cilj plačilo od dejansko porabljene elektrike, poleg tega bo po mnenju ministrstva razmeroma malo prehajanja med vrednostmi razredi med letom.

Člani odbora so načeloma podprli cilje zakona, so pa imeli določene pripombe oz. vprašanja - med drugimi ZL glede strukture davkov v Sloveniji, SDS pa glede vladne politike na tem področju, saj bo vlada tudi v prihodnje imela možnost trošarine zvišati ali znižati za do polovico. Državna sekretarka je povedala, da je v prihodnjih letih načrtovan podoben obseg prihodkov iz naslova trošarin in da torej ni predvidenih velikih sprememb glede višine trošarin, možnost vladnega posega pa da je potrebna, da se lahko vlada hitro odzove na spremenjene razmere na trgu.