c S

Mariborska odvetnica na višjem sodišču oproščena napeljevanja k izsiljevanju

01.06.2016 09:06 Maribor, 01. junija (STA) - Mariborsko višje sodišče je pravnomočno oprostilo odvetnico Andrejo Šifrer, ki jo je tamkajšnje okrožno sodišče julija lani zaradi napeljevanja k izsiljevanju obsodilo na dve leti in pol zapora, danes poročajo mediji. Tožilstvo je že podalo pobudo vrhovnemu tožilstvu, da slednje na vrhovno sodišče vloži zahtevo za varstvo zakonitosti.

Šifrerjeva je leta 2010 od Mihaela in Gordane Vidovič kupila podjetje Ambicije, ki se je ukvarjalo s poravnavami zavarovalniških odškodnin in z njima sklenila pogodbo, na podlagi katere jima je v zameno za podjetje odstopila stanovanji v Mariboru in Ljubljani. Za direktorja je imenovala Darka Konstantinovića, ki ji je ob prevzemu poslov pojasnil, da podjetje nima nobene vrednosti.

Ker se je odvetnica počutila ogoljufano, je od zakoncev Vidovič zahtevala vračilo denarja, a se s tem nista strinjala, saj da je podjetje ustvarjalo dobiček. Da bi le prišla do svojega denarja, naj bi Konstantinovića večkrat skušala nagovoriti, da poišče nekoga, ki bi za primerno plačilo pritisnil na Vidoviča in od njiju izsilil 600.000 evrov.

Ker se Konstantinović s tem ni strinjal, je odvetnico prijavil policiji, ki si je pomagala tudi s pomočjo kriminalista pod krinko. Odvetnica je na sodišču obtožbe sicer zanikala, češ da so ji vse skupaj nastavili, a ji sodni senat na prvi stopnji ni pritrdil.

Kot danes piše Dnevnik, se višje sodišče s pritožbeno zadevo sploh ni ukvarjalo vsebinsko, pač pa je odvetnico oprostilo med drugim zato, ker tožilka v opisu kaznivega dejanja ni citirala iz kazenskega zakonika.

Po presoji sodišča opis očitanega kaznivega dejanja tudi ne vsebuje zakonskih znakov kateregakoli kaznivega dejanja, ki bi dopuščal izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Višje sodišče je ocenilo, da bi iz kazenske ovadbe in iz dovoljenja za tajno opazovanje kvečjemu izhajalo, da gre za samovoljo, ker naj bi Šifrerjeva skušala vzeti pravico v svoje roke, dodaja časnik.