c S

Višje sodišče pritrdilo preiskovalni komisiji glede zasega dokumentov bank

31.05.2016 14:45 Ljubljana, 31. maja (STA) - Višje sodišče v Ljubljani je po navedbah predsednika preiskovalne komisije, ki ugotavlja zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, Anžeta Logarja pritrdilo argumentom komisije glede zasega dokumentov Abanka, Factor banke in NLB. Na višje sodišče se je namreč obrnilo okrožno sodišče, ki mu je ustavno sodišče naložilo, da v tej zadevi odloči.

Logar je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani spomnil, da je preiskovalna komisija ob začetku dela trčila ob proceduralni pravosodni zaplet, ko ljubljansko okrožno sodišče ni želelo izročiti dokumentacije iz treh bank, ki jih je reševala država. "Najprej z obrazložitvijo, da sodnice Deše Cener nismo uspešno prepričali, potem se je ta sodnica odločila, da je zakon o parlamentarni preiskavi neustaven in ga je poslala na ustavno sodišče," je poslanec SDS obudil zaplete.

Ustavni sodniki so aprila zavrgli zahtevo okrožnega sodišča za oceno ustavnosti zakona o parlamentarni preiskavi in odločili, da mora sodišče odločiti o zasegu dokumentacije, ki jo za svoje delo potrebuje preiskovalna komisija.

Po Logarjevih besedah se sodnica Cenerjeva tudi po tej odločitvi "ni izneverila svoji tradiciji" in je predala zadeve naprej na višje sodišče. "V tem postopku je navedla, da preiskovalna komisija ne opredeljuje določno predmeta preiskave, da ni odgovorov na to, kaj konkretno se bo preiskovalo, in da ni natančno opredeljen status udeležencev parlamentarne preiskave, in je zato ocenila, da tak prisilni ukrep ni v skladu z zakonom," je pojasnil.

Kot so sporočili iz SDS, je konec prejšnjega tedna preiskovalna komisija prejela odločitev višjega sodišča, ki je po Logarjevih navedbah odločilo skladno z namenom zakonodajalca in stališčem preiskovalne komisije, da se zaseže dokumente tudi s strani bank in institucij, ki sodijo v okrožje ljubljanskega okrožnega sodišča.

Na vsa tri negativna mnenja omenjene sodnice, tako Logar, je višje sodišče dalo obrazložitev. Na argument, da zahteva preiskovalne komisije ne opredeljuje predmeta preiskave in da ne daje odgovorov na to, kaj se bo dokazovalo, je višje sodišče o Logarjevih besedah povedalo, da se s tem ni mogoče strinjati, saj je razvidno, da se bo ugotovilo morebitno odgovornost nadzornika slovenskega bančnega sistema Banke Slovenije za stanje v bančnem sistemu ter da se bo ugotavljalo celoten znesek kreditov in bančnih garancij in ali so banke spoštovale veljavne zakone.

Višje sodišče je po njegovih besedah navedlo tudi, da komisija skozi svoje delo razjasnjuje tudi posojilno politiko bank ter osebe, ki so bile pristojne in so odobravale posojila, s tem pa ugotavlja odgovornost članov uprav, nadzornih svetov in odgovornih oseb pri odobravanju kreditov.

Argument, da ni natančno opredeljen status udeleženca parlamentarne preiskave, pa je višje sodišče po Logarjevih besedah zavrnilo s tem, da četudi status oseb v tej fazi še ni znan, to samo po sebi ne pomeni, da zahteva ni ustrezno obrazložena.

Kot ključni del sodbe je medtem izpostavil, da interes varovanja tajnih podatkov trči ob interes, da se raziščejo nepravilnosti in zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, ki so ga sanirali davkoplačevalci in davkoplačevalke.

Ob zagotovljeni varnosti tajnosti zahtevanih podatkov se tako višje sodišče po Logarjevih navedbah ne strinja s preiskovalno sodnico, da zahtevani ukrep ni sorazmeren. Brez vpogleda v relevantno dokumentacijo je namreč težko ali praktično nemogoče opraviti celovito preiskavo, zato je ta ukrep "nujen ter neizogiben".

"Višje sodišče je tudi ugotovilo, da je zahteva preiskovalne komisije po zasegu dokumentacije ljubljanskih bank skladna z zakonom o parlamentarni preiskavi in ustavo ter da je zaseg dokumentacije nujno potreben za izvedbo nalog preiskovalne komisije," je še pojasnil Logar.

Višje sodišče je zadeve po njegovem prepričanju tako "postavilo na pravo mesto". "Vesel sem te odločitve, ker ima širše implikacije, saj se vzpostavlja sodna praksa, ki je bila precej neenotna," je ugotavljal.

Ker se odpirajo nove dileme, bo preiskovalna komisija na sodišče posredovala še nekaj novih zahtev, a po odločitvi višjega sodišča so na preiskovalni komisiji po Logarjevih besedah razbremenjeni "nepotrebne sodne sage oziroma bitke, ki nikomur ni koristila, preiskovalni komisiji pa je bilo odvzetih sedem mesecev. "Vendar pa se bomo potrudili, da bomo nadoknadili teh sedem mesecev in se poglobili v dokumentacijo, ki jo bomo sedaj prejeli," je napovedal Logar.