c S

Tožilstvu je 28 let zapora za Supančiča premalo, obramba zahteva ponovno sojenje

26.05.2016 08:27 Maribor, 26. maja (STA) - Tako tožilstvo kot zagovornik Roberta Supančiča, ki je bil novembra lani obsojen na 28 let zapora zaradi umora očeta, sta se na sodbo pritožila. O tem je v sredo odločal senat višjega sodišča. Tožilstvo zahteva višjo kazen, Supančičev zagovornik pa ponovno sojenje. Stranke bodo odločitev višjega sodišča prejele po pošti, poroča Večer.

Višji državni tožilec Zoran Klinc je po navedbah Večera v sredo senatu višjega sodišča pojasnil, da se je tožilstvo za pritožbo odločilo, ker po njihovem mnenju ni mogoče najti prav nobene olajševalne okoliščine, na podlagi katere bi bilo mogoče Supančiču znižati kazen od najvišje zagrožene 30 let.

Supančičev odvetnik Viktor Osim pa višjemu sodišču predlaga, da sodbo razveljavi in zadevo vrne v ponovno sojenje. Predlaga pa tudi imenovanje novega izvedenca psihiatrične stroke, in sicer komisije za izvedenska mnenja. Prepričan je namreč, da Supančič zaradi neprištevnosti ni kazensko odgovoren in bi mu sodišče namesto zapora moralo določiti ukrep obveznega zdravljena v ustrezni psihiatrični ustanovi.

Supančič, ki mu je bil pred leti zaradi umora matere že izrečen ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, je bil 20. novembra lani spoznan za krivega, da je 6. decembra 2014 na grozovit in zahrbten način v domači hiši v Zgornji Kungoti umoril svojega 64-letnega očeta Boruta Supančiča. Medtem ko je ta odhajal iz hiše, ga je sin večkrat zabodel z nožem in ga nato še obglavil.

Sodni senat pod vodstvom Danile Dobčnik Šoštarič je ocenil, da je Supančič napadel očeta, ko ta napada ni pričakoval, saj je bil na poti na kavo z bratom. Brat ga je na dogovorjenem mestu zaman čakal, nato pa ga je šel iskat domov, kjer ga je našel mrtvega. Patologinja je potrdila, da je bila žrtev med obglavljenjem še živa, saj se je dušila s krvjo.

Supančiča so še isti dan, ko se je zgodil umor, prijeli na Dunaju. Avstrijski policisti so v njegovem avtomobilu našli potovalko z noži, en nož pa je bil najden na kraju zločina. Kot je novembra ob razglasitvi sodbe izpostavila sodnica, je bil ročaj noža, na katerem je bila kri umorjenega, ovit z vrvico, kar pomeni, da je bil prirejen tako, da mu ne bi zdrsnil iz rok. Na enak način je bil prirejen tudi eden od nožev v potovalki.

Če je bil Supančič pred 14 leti obsojen na obvezno psihiatrično zdravljenje, saj so takrat ocenili, da ima shizofrenijo, pa je na lanskem sojenju za umor očeta sodni izvedenec, psihiater Mladen Vrabič, ocenil, da je Supančič dejanje zagrešil povsem prišteven. Temu mnenju pa ugovarja Supančičev odvetnik. "Izvedenci so pred dvanajstimi leti rekli, da je moj klient shizofrenik, ta bolezen pa je neozdravljiva," Osimovo izjavo navaja Večer. Odvetnik je zato sodišču predlagal imenovanje novega izvedenca oziroma komisije za fakultetna izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete, ki naj bi ocenila, ali je imel prav zdravnik iz prvega sojenja ali tokratni izvedenec, kar pa je sodni senat na prvi stopnji zavrnil.