c S

Sodni svet ponovil razpis za mesto predsednika vrhovnega sodišča

23.05.2016 15:03 Ljubljana, 23. maja (STA) - Sodni svet je danes v uradnem listu ponovil poziv k vložitvi kandidatur za mesto predsednika vrhovnega sodišča. Na prvi poziv, objavljen aprila, se namreč ni prijavil nihče. Zdajšnjemu predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši se šestletni mandat izteče novembra, za nov mandat pa se ne bo potegoval.

Sodni svet je poleg tega danes objavil tudi poziv k vložitvi kandidatur za dve mesti podpredsednika Višjega sodišča v Ljubljani in mesto podpredsednika Okrožnega sodišča v Mariboru.

Kandidati morajo prijavo Sodnemu svetu predložiti v 30 dneh, priložiti pa morajo življenjepis, šestletni strateški program dela sodišča in dokazila, da izpolnjujejo zahteve po zakonu o sodiščih.

Predsednika vrhovnega sodišča imenuje državni zbor na predlog ministra za pravosodje po poprejšnjem mnenju Sodnega sveta in občne seje vrhovnega sodišča. Imenovan je za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Gre za eno najpomembnejših mest v pravosodju, saj je pritožbena instanca v civilnih, kazenskih, gospodarskih, upravnih ter delovnih in socialnih zadevah.

Zdajšnji predsednik vrhovnega sodišča Masleša je vodenje vrhovnega sodišča prevzel novembra 2010 po številnih zapletih za imenovanje na to mesto.

V času njegovega mandata se je statistika dela slovenskih sodišč izboljšala, na drugi strani pa ni manjkalo niti njegovih kritikov. Predvsem Odbor 2014 je s shodi pred sodiščem zahteval njegov odstop zaradi njegove vloge v zadevi Patria.