c S
Sodni svet bo danes odločal o novem pozivu za prvega človeka sodstva 19.05.2016 07:52 Ljubljana, 19. maja (STA) - Sodni svet bo danes predvidoma obravnaval razpis za predsednika vrhovnega sodišča, ki je bil objavljen aprila, a se nanj do izteka roka ni prijavil nihče. Hkrati bo odločal o ponovnem pozivu sodnikom k vložitvi kandidatur.

Sedanjemu predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši se šestletni mandat izteče novembra, za nov mandat pa se ne bo potegoval. Vodenje vrhovnega sodišča je Masleša prevzel novembra 2010 po številnih zapletih za imenovanje na to mesto. Kandidatov za njegova naslednika pa še ni.

Predsednika vrhovnega sodišča imenuje državni zbor na predlog ministra za pravosodje po poprejšnjem mnenju Sodnega sveta in občne seje vrhovnega sodišča. Imenovan je za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

V času mandata Masleše se je statistika dela slovenskih sodišč precej izboljšala, na drugi strani pa ni manjkalo niti njegovih kritikov. Predvsem Odbor 2014 je s shodi pred sodiščem zahteval njegov odstop zaradi njegove vloge v zadevi Patria. Ustavno sodišče je namreč sodbo v tej zadevi razveljavilo tudi zato, ker se je Masleša imenoval v senat, ki je odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti.