c S
Volitve novega predsednika zdravniške zbornice bodo morali ponoviti 10.05.2016 15:40 Ljubljana, 10. maja (STA) - Volitve predsednika Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) niso veljavne, saj na njih niso dosegli predpisanega kvoruma udeležbe, so potrdili v ZZS. Volitve predsednika zbornice bodo tako morali, podobno kot pred štirimi leti, ponoviti.

Volitve novega predsednika zbornice so bile razpisane za danes, a so dejansko potekale zadnje dni s poštnim glasovanjem. Volilna komisija ZZS pa je danes ugotavljala izid glasovanja volitev, na katerih sta se za vodenje zbornice potegovala dosedanji predsednik Andrej Možina ter njegova predhodnica na tej poziciji Gordana Živčec Kalan.

Da bi bile volitve veljavne, bi morala svoj glas oddati vsaj polovica članov zbornice, a tega kvoruma niso dosegli. Že pred štirimi leti je premajhno število oddanih glasov prineslo zaplet pri glasovanju za predsednika zbornice in so morali volitve ponoviti.

Pred štirimi leti se je poleg Živčec Kalanove in Možine za predsedniško funkcijo potegoval tudi Matjaž Zwitter. Na volitvah oktobra 2012 je Možina prejel 54,80 odstotka glasov, Zwitter 25,43 odstotka, Živčec Kalanova pa 19,77 odstotka.

Živčec Kalanova je v svojem volilnem programu tokrat poudarila, da je "zbornica samo z opozarjanjem na težave, ki pestijo zdravništvo, v minulem mandatu delovala kot brezzobi tiger". Med drugim predlaga znižanje članarin, odpravo administrativnih ovir z uporabo elektronskih oblik poslovanja, zavzema se tudi za odškodnine na osnovi nekrivdne odgovornosti, kar sicer zagovarja tudi Možina.

Sedanji predsednik zbornice v svojem programu poudarja potrebo po reformi zdravstvenega sistema, pri čemer v programu tudi nakazuje, kam bi po njegovem mnenju te spremembe morali peljati. Obljublja, da bo zbornica skrb posvetila povečanju števila družinskih zdravnikov, ter da se bo zavzemal za nadaljnji razvoj zasebnega zdravstva.