c S

Na čelu UKC Ljubljana od danes Andraž Kopač

10.05.2016 05:00 Ljubljana, 10. maja (STA) - Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana ima od danes, prvič po treh letih, generalnega direktorja s polnim mandatom. Z delom namreč začenja Andraž Kopač, ki ga je vlada za to mesto potrdila 20. aprila. Kot je sam ocenil ob ponedeljkovi primopredaji poslov, bo ena njegovih prioritet spopad z resnimi finančnimi težavami bolnišnice.

Dosedanja vršilka dolžnosti generalne direktorice Brigita Čokl je v ponedeljek opozorila na naraščanje stroškov za zdravila, medicinske materiale in storitve. "To je rahlo zaskrbljujoče za poslovanje v letošnjem letu," je dejala in pojasnila, da ima trenutno UKC Ljubljana za en milijon evrov neporavnanih obveznosti. Boljše je po njeni oceni sicer vzdušje med zaposlenimi, tudi na račun tega, da redno izplačujejo vse odrejene nadure. Je pa tudi to po njenih besedah vplivalo na slabšo likvidnost.

Prav financ največje slovenske bolnišnice se namerava lotiti Kopač. Ta je v ponedeljek poudaril, da se mora najprej podrobno seznaniti s situacijo in da bo potrebnega kar nekaj truda za stabilizacijo finančnega poslovanja UKC Ljubljana. "Zadeva ni enostavna, takšno stanje se vleče že kar nekaj let," je opomnil in med svojimi prioritetami poleg rednega poslovanja izpostavil zagotovitev sredstev za investicije v opremo in infrastrukturo, da se bo lahko bolnišnica razvijala po zahtevah stroke in potrebah bolnikov.

Kot je še dejal Kopač, si želi vzpostaviti zaupanje in dobro sodelovanje s strokovno direktorico, glavno medicinsko sestro, strokovnimi in poslovnimi direktorji klinik ter vsemi ostalimi zaposlenimi.

Kopač je v ponedeljek ocenil, da je to, da ne prihaja iz zdravstva, lahko celo prednost, "ker nisem povezan z nobenim od deležnikov v UKC Ljubljana in tudi ne morejo obstajati neki parcialni interesi". Med svojimi prednostmi je izpostavil, da ima izkušnje z vodenjem velikega podjetja, z nabavo, izkušnje iz negospodarstva ter tudi izkušnje iz sanacije podjetij.