c S

V zadevi Balkanski bojevnik znova že prebrane urugvajske listine

04.05.2016 14:43 Ljubljana, 04. maja (STA) - Obtoženi v zadevi Balkanski bojevnik danes poslušajo, kar so že pred dvema tednoma. Takrat na sodišču namreč ni bilo obtožene Sandre Udrih in njene zagovornice, zaradi česar je sodnica obtoženo začasno izločila iz postopka. Danes, ko je na sodišče prišla odvetnica Udrihove, je sodnica znova prebrala listine, prebrane že 20. aprila.

Tako so obtoženi znova poslušali listine, povezane z zasegom več kot dveh ton kokaina na jahti Maui v bližini urugvajskega glavnega mesta Montevidea oktobra 2009. Gre za policijske zaznamke, odredbe sodišča in zapisnike o zaslišanjih.

Urugvajski dokazi bremenijo osem od 15 slovenskih obtožencev, domnevnih članov mednarodne preprodajalske združbe. Člani skupine so sami v Južni Ameriki kupovali velike količine kokaina in poskrbeli za njegov prevoz v Evropo. S pomočjo manjših ladij naj bi drogo natovorili na čezoceanke, ki so drogo pripeljale do stare celine.

Sicer pa danes na sodišču ni bilo prvoobtoženega Dragana Tošića pa tudi njegovega zagovornika ne, zato je ljubljanska okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar Tošića začasno izločila iz postopka.

Dokazni postopek je razdeljen na štiri dele, v prvem delu obravnavajo urugvajske dokaze, sledili bodo še italijanski, srbski in slovenski.

Obravnave so razpisane vse do decembra in tudi ni pričakovati, da bi se postopek zaključil kaj bistveno prej, saj sodnica želi, da se senat, ki ne pozna spisa, seznani prav z vsemi dejstvi. Zaradi tega je tudi sprejela vse dokazne predloge, prav tako pa se bo v celoti prebiralo listine iz 27.000 strani obsežnega spisa, predvidenih je tudi nekaj zaslišanj.

Obramba je pred dnevi iz postopka neuspešno poskusila izločiti sodnico Sedej Grčarjevo, med drugim zato, ker naj bi v eni od zavrnjenih zahtev za izločitev dokazov že nakazala k čemu se nagiba v svoji odločitvi. Na sodišču so zahteve za izločitev zavrnili, ker da so podane "izključno z namenom spodkopavanja avtoritete sodišča".

Sojenje se predvidoma nadaljuje prihodnji teden.