c S

Odvetniški kandidati pričakujejo, da se bo vpisnina v imenik znižala

04.05.2016 07:39 Ljubljana, 03. maja (STA) - Odvetniški kandidati so nad povišanjem vpisnine v odvetniški imenik ogorčeni, zato pričakujejo, da bo upravni odbor Odvetniške zbornice Slovenije (OZS) sklenil sklicati skupščino, na kateri se bo zanje sporni sklep odpravil. Če do znižanje vpisnin ne bo prišlo, kandidati napovedujejo uporabo pravnih sredstev.

Po besedah predstavnice zbora odvetniških kandidatov Petre Sivka bodo v takem primeru kandidatom najprej svetovali, naj računa za vpis v imenik ne plačajo, kar bi pomenilo, da bi zbornica zavrnila vpis. Takrat bi kandidati lahko sprožili upravni spor, možni pa so tudi postopki pred ustavnim sodiščem in agencijo za varstvo konkurence.

Vendar Sivka poudarja, da je to zadnja možnost, saj si sporov s svojimi kolegi ne želijo, zato upajo, da se bo zadeva razrešila drugače. Sivka se je danes tudi sestala s predsednikom OZS Romanom Završkom. Ocenjuje, da je bil njun pogovor produktiven.

Završek je namreč danes napovedal, da bo upravnemu odboru, ki se bo sestal prihodnji teden, predlagal sklic izredne skupščine zbornice, na katerem bi vnovič odločali o višini vpisnine v odvetniški imenik. Če bo upravni odbor podprl predlog, bo skupščina sklicana v 30 dneh.

Sivka upa, da jih bodo odvetniki na tej skupščini podprli, saj kandidati sami nimajo glasovalne pravice. O primerni višini vpisnine sicer ni želela špekulirati, dejala je le, da se bodo zadovoljili z bistveno nižjim predlogom. "Najraje ne bi nič plačali, a če že moramo, vsekakor ne 9000 evrov," je bila odločna. Kandidatom, ki bi se zdaj vpisali v imenik, pa Sivka svetuje, naj počakajo, saj pričakuje, da bo zbornica storila vse, da se vpisnina zniža.

Skupščina zbornice je namreč na zadnji seji vpisnino v imenik odvetnikov s slabih 2500 evrov sklenila povišati na 9000 evrov.

Po besedah Sivke ima povprečni odvetniški kandidat za seboj pripravništvo, kjer je po večini prejemal minimalno plačo ter vsaj pet mesecev študija za pravniški državni izpit, ko plače ne dobiva, sam izpit pa stane 700 evrov. Povprečna plača odvetniških kandidatov pa se giblje od 800 in 1100 evri, zato se jim zdi argument, da je 9000 evrov primeren znesek, ki ga pravnik z večletno prakso z lahkoto zbere, neresničen in do odvetniških kandidatov žaljiv.

Hkrati pa tako visoka vpisnina močno otežuje oz. onemogoča vstop mladih pravnikov v odvetniške vrste. Po njihovem se kakovost odvetnika ne bi smela meriti po finančnih zmožnostih.

Spomnila je, da je ustavno sodišče že odločalo o podobnih ukrepih zvišanja prispevkov v Zdravniško zbornico Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije in odločilo, da sta zakon o Gospodarski zbornici Slovenije in zakon o zdravniški službi v neskladju z ustavo, ker ne določata meril za določitev višine članarine.

In po mnenju odvetniških kandidatov bi merila morala obstajati tudi v zakonu o odvetništvu. Vsekakor pa si nihče ne želi, da bi imelo ministrstvo roko nad odvetništvom, zato mora zbornica svoje zadeve notranje urejati, je prepričana Sivka.

Odvetniški kandidati so v svojem sporočilu za javnost omenili podatke iz lanskega letnega poročila zbornice, ki kažejo, da je ta poslovala s 160.000 evrov dobička.