c S

Skupščina odvetniške zbornice bo morda vnovič odločala o višini vpisnine

04.05.2016 07:31 Ljubljana, 03. maja (STA) - Predsednik Odvetniške zbornice Slovenije (OZS) Roman Završek bo upravnemu odboru, ki se bo sestal prihodnji teden, predlagal sklic izredne skupščine zbornice, na katerem bi vnovič odločali o višini vpisnine v odvetniški imenik. Če bo upravni odbor podprl predlog, bo skupščina sklicana v 30 dneh.

Odvetniki, ki so se zbrali na skupščini pred nekaj tedni, so namreč izglasovali bistveno povišanje vpisnine - z nekaj manj kot 2500 evrov na 9000 evrov. Za predlog je glasovalo okoli 50 od zbranih 63 odvetnikov, čeprav so bili na skupščino vabljeni vsi slovenski odvetniki, teh je skoraj 1700.

Da se bo obravnavalo povišanje vpisnine v imenik, na dnevnem redu sklica skupščine izrecno ni pisalo. Je pa na seji upravni odbor zbornice zaradi usklajevanja z inflacijo predlagal povišanje vpisnine na 3000 evrov. Vendar so nekateri odvetniki prišli s svojimi predlogi za zvišanje vpisnine na pet, sedem, devet in 12 tisoč evrov. Uskladili so se, da najprej glasujejo o predlogu za 9000 evrov visoko vpisnino in ga izglasovali.

Završek je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je bil njihov predlog o povišanju vpisnine zajet v točki finančnega načrta. Zbornica pa se financira izključno iz članarin (te znašajo 30 evrov mesečno) in vpisnin in torej tudi morebitno odločanje o povišanju vpisnine spada pod to točko, je pojasnjeval Završek, prepričan, da je bilo članstvo torej nedvomno dobro seznanjeno z gradivom za skupščino.

Zato kategorično zanika namige, da bi se odvetniki pred samo sejo kar koli medsebojno dogovarjali o povišanju vpisnine. Vpisnine sicer predstavljajo okoli tretjino prihodkov zbornice, ki svojih prihodkov ni dolžna razkriti.

Odločitev o tako visokem povišanju vpisnine je naletela na številne negativne odzive. Pojasnila pričakujejo na ministrstvu za pravosodje in varuhu človekovih pravic, v NSi pa so v parlamentarni postopek že vložili predlog, da bi se višina vpisnine omejila na znesek povprečne bruto plače. Tolikšna vpisnina se sicer zbornici ne zdi ustrezna.

Zbornica zdaj, kot so zatrdili, intenzivno preučuje dogajanje. Že samo dejstvo, da od povišanja vpisnine še nihče ni zaprosil za vpis v imenik odvetnikov, kaže, da je treba razmisliti o sklicu skupščine, je še dodal Završek. Težko pa napoveduje, kolikšno vpisnino bi upravni odbor predlagal, če bi do skupščine prišlo. Dejal je le, "da se bodo gibali v razumnih mejah, ki bodo v korist odvetništvu".

Če zbornica sama ne bo ukrepala je nenazadnje pričakovati ukrepanje ministrstva, kjer so že napovedali, da bodo v primeru, če jih argumenti zbornice za povišanje vpisnine ne bodo prepričali, šli v zakonodajne spremembe.

Na zbornici sicer odgovarjajo, da je bil na skupščini izglasovan predlog posameznih odvetnikov in ne predlog upravnega odbora, zato da težko pojasnjujejo argumente za tako odločitev. Ministrstvu bodo v prihodnjih dneh pojasnili vzroke za svoj predlog, torej povišanje vpisnine na 3000 evrov, je dejal Završek, ki je o tej temi s pravosodnim ministrom Goranom Klemenčičem sicer že govoril.

Završek je o povišanju vpisnin govoril tudi že se predstavnico zbora odvetniških kandidatov, ki bo o temi prav tako danes podala izjavo.