c S

Državni zbor sprejel zakon o partnerski zvezi

22.04.2016 09:10 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Državni zbor je danes s 54 glasovi za in 15 proti sprejel zakon o partnerski zvezi. Za istospolne pare uvaja enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, a brez možnosti posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve. Podporo zakonu so odrekli v opozicijskih poslanskih skupinah NSi in SDS.

Predlog zakona o partnerski zvezi je že dan po decembrskem referendumu, na katerem so volivci zavrnili izenačitev isto- in raznospolnih partnerskih skupnosti, vložil tedaj še nepovezani poslanec, zdaj pa poslanec SMC Jani Möderndorfer. Zakon ne spreminja definicije zakonske zveze ter izključuje možnost posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve.

Möderndorferjev zakonski predlog je podprla tudi vlada, saj je po njenem mnenju zelo podoben predlogu, ki so ga pripravili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V NSi menijo, da je treba pravice istospolno usmerjenih urediti v posebnem zakonu. V SDS pa so opozorili, da sprejetje zakona pomeni teptanje volje volivcev, ki so decembra lani na referendumu zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih s podobno vsebino.

V NSi so vložili dopolnilo, ki pa ga poslanska večina ni sprejela. Z njim bi načelnikom upravnih enot, pooblaščenih osebam in matičarjem omogočili, da lahko iz verskih, osebnih, filozofskih ali drugih utemeljenih razlogov odklonijo sklepanje partnerske zveze.