c S

Türk ima po javni predstavitvi dober občutek, a pot je še dolga

14.04.2016 07:54 New York, 13. aprila (STA) - Slovenski kandidat za prihodnjega generalnega sekretarja ZN Danilo Türk ima po današnji dobri dve uri trajajoči javni predstavitvi v Generalni skupščini ZN v New Yorku dober občutek. A kako bo šlo naprej, Türk za zdaj težko napoveduje, saj bo v prihodnjih mesecih sledilo še veliko faz, preden bo padla dokončna izbira.

"Moj občutek je dober, današnja razprava mi je dala priložnost, da razložim svoje poglede na Združene narode in kolikor je v taki obsežni razpravi sploh mogoče tudi konkretno odgovorim na vprašanja. Kako bo naprej, pa je težko reči, saj bo sledilo še veliko faz postopka, v katerem se bodo oblikovala dokončna mnenja," je Türk odgovoril na vprašanje slovenskih novinarjev.

Vprašanje, ki si ga je v današnji predstavitvi posebej zapolnil, je bilo očitno vprašanje o tem, kakšen je idealen mednarodni uslužbenec. Sam je bil namreč dolga leta mednarodni uslužbenec in se zaveda specifičnosti tega položaja; ti uslužbenci namreč nimajo tako pristne komunikacije s svojo državo in vprašanje je, kam in komu točno pripadajo ter ali jim lahko mednarodna skupnost nudi potrebno podporo.

Današnja celotna predstavitev se je sicer končala prav s čustvenim odgovorom Türka na to vprašanje, v katerem se je kandidat spomnil nekdanjih kolegov, ki so bili ubiti v napadu na sedež ZN leta 2003 v Bagdadu, ter jih označil kot največje junake organizacije.

Glede ugibanj, da naj bi bila na čelo ZN tokrat prvič izbrana ženska, je Türk dejal, da mora imeti sam kot kandidat "svojo lastno pot, in ta pot je, da je treba ženskam zagotoviti realen vpliv v sekretariatu ZN". Na visokih položajih v ZN bi morala biti približno polovica žensk, zdaj jih je nekje četrtina, in verjame, da lahko on to, če bo izvoljen, popravi.

Na vprašanje, ali vidi pri sebi in svoji kandidaturi kaj takega, kar bi lahko bilo sporno za ZDA ali Rusijo - glede na to da bosta ti državi imeli ključno vlogo pri izbiri generalnega sekretarja - je odgovoril jasno: "Mislim, da ne, nič takega ni." Na vprašanje, ali se bo srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ko naj bi ta poleti obiskal Slovenijo, pa je dejal, da je govoriti o tem še absolutno prezgodaj.

Očitke dela javnosti, da so ZN okorela, okostenela organizacija, Türk zavrača in verjame, da gre za organizacijo, "ki je nujna, ki ne daje rezultatov takoj, ampak je nujna kot sredstvo za reševanje mnogih dolgoročnih problemov". Je pa res, da imajo ZN endemičen problem s predstavljanjem svojih dejavnosti splošni javnosti in to je treba popraviti, je priznal.