c S

Balkanski bojevnik: Dokazni postopek se je začel z urugvajskimi očitki

14.04.2016 07:44 Ljubljana, 13. aprila (STA) - Dokazni postopek v ponovljen sojenju v zadevi Balkanski bojevnik se je začel z branjem listin iz urugvajskega skopa dokazov. Te se vrtijo okoli zasega več kot dveh ton kokaina na jahti Maui oktobra 2009, slovenski domnevni člani mednarodne preprodajalske združbe pa naj bi financirali nakup in nato sodelovali pri načrtovanju prevoza droge.

Urugvajski dokazi bremenijo osem od 15 slovenskih obtožencev. Sodnica je danes prebrala več listin, med drugim zaprosilo ljubljanske preiskovalne sodnice urugvajskim organom, naj posredujejo informacije glede zasega omenjene droge, prav tako pa tudi več aktov urugvajskih varnostnih in pravosodnih organov.

Iz teh listin izhaja, da je Dragan Beljkaš 5. septembra 2009 odpotoval v Brazilijo in tam med 20 in 24. septembrom prevzel 1,8 milijona evrov, namenjenih nakupu kokaina. Denar so v Brazilijo prinesli vsaj štirje kurirji, najmanj dvema naj bi denar izročil Peter Khermayer. Najmanj enemu naj bi denar izročil Anes Selman, ki je danes izločen iz postopka, saj je po prvem sojenju pobegnil v BiH, kjer je zdaj zaprt zaradi druge mamilarske zgodbe.

Khermayer naj bi samo dan pred Beljkaševim odhodom v Brazilijo na letališče odpeljal Jakoba Remškarja in Mirzeta Lucevića, namenjena v Južnoafriško republiko. Tam naj bi uredila vse potrebno za prenos droge s čezoceanske ladje, ki bi priplula iz Urugvaja, na drugo ladjo, ki bi drogo odpeljala proti Evropi.

Za prenos informacij od Remškarja do domnevnega vodje slovenske veje mednarodne združbe Dragana Tošića naj bi prek Khermayerja skrbela Remškarjeva žena Suzana. Khermayer naj bi bil zadolžen tudi za prenos južnoameriških informacij do Tošića. Ravno Tošič naj bi bil tisti, ki je svoje domnevne podrejene v tej hierarhični združbi pošiljal v tujino, kar obtoženi zanika. Tudi tisti, ki so potovali, zanikajo, da naj bi potovali zaradi posla z mamili.

Po izpovedi srbskega skesanca Draška Vujoviča, ki je bil v združbi sprva zadolžen za Argentino, nato pa za Urugvaj, so drogo pakirali v Argentini. In prav organi iz te države so urugvajske kolege obvestili, da se na ladji Maui utegne znajti prepovedani tovor. V noči na 15. oktober so Urugvajci tudi našli več kot 2,16 tone zelo čistega kokaina, zaradi česar je danes pravnomočno obsojen Hrvat Anastazije Martinčič, ki je imel na slovenski obali najete nepremičnine in tudi več različnih vozil.

Tukaj se z obtožbami soočata še Primorca Tadej Poljak in Valter Abramovič, ki naj bi v času Martinčičeve odsotnosti zanj na Obali urejala formalnosti, skrbela za najeme, po njegovi aretaciji pa naj bi preiskala njegovo stanovanje, v katerem naj bi imel več milijonov evrov.

Martinčič, ki se je urugvajskim organom predstavil kot prodajalcev jaht in finančnik, je sicer Maui kupil za 265.000 dolarjev v gotovini. Trdil je, da jahte, čeprav je bila pisana na njegovo ime, ni kupil zase, ampak z denarjem nekega Carlosa, a njegovega priimka ni poznal.

Obramba je sicer danes opozarjala, da se z ovadbami, zaprosili za mednarodno pravno pomoč in podobnimi listinami, ki se jih je danes bralo na sodišču, pravzaprav ne dokazuje njihove vsebine. Tožilstvo ni podalo nobenega dokaza, ki bi potrjevalo prebrano, izvemo le, kako so potekali postopki v Urugvaju," je izpostavljala Lucevićeva zagovornica Martina Žaucer Hrovatin.

Tožilstvo je odgovorilo, da se s temi listinami, ki so jih napisali slovenski in urugvajski organi, ne dokazuje očitkov kaznivih dejanj, in opozorilo, da je do svojih zaključkov prišlo na podlagi dokazov iz več držav.

Sojenje se nadaljuje prihodnjo sredo, ko bodo prav tako prebirali listine. Dokazni postopek je sicer razdeljen na štiri dele. Začeli so z urugvajskimi dokazi, sledili bodo še italijanski, srbski in slovenski.

Obravnave so razpisane vse do decembra in tudi ni pričakovati, da bi se postopek zaključil kaj bistveno prej, saj sodnica želi, da se senat, ki ne pozna spisa, seznani prav z vsemi dejstvi. Zaradi tega je tudi sprejela vse dokazne predloge, prav tako pa se bo v celoti prebiralo listine iz 27.000 strani obsežnega spisa, predvidenih je tudi nekaj zaslišanj.