c S

Odzivi na predlog za razrešitev Štefaneca po mnenju Sedlarjeve odvračajo pozornost od bistva problema

13.04.2016 08:15 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Namestnica predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Alma Sedlar ne želi komentirati predloga za razrešitev predsednika KPK Borisa Štefaneca. Je pa obsodila odzive nekaterih strank, ki pozivajo k zamenjavi celotnega senata, saj da odvračajo pozornost od bistva problema. Poudarila je, da gre za žalostno sporočilo prihodnjim zasedbam KPK.

Kot je v sporočilu za javnost zapisala Sedlarjeva, je po ugotovitvi Informacijskega pooblaščenca, da je bila prijava predsednika KPK v zvezi z domnevno spornimi vpogledi v 2318 dokumentov neutemeljena, Štefaneca že sama večkrat pozvala, naj prevzame odgovornost in jo preneha prelagati na druge uslužbence.

"V tem smislu obžalujem, da poskušajo nekatere politične stranke v današnjih skopo argumentiranih odzivih na vložitev predloga nepovezanih poslancev in NSi zožiti problematiko kompleksnega položaja, v katerem se je znašel kolegijski organ, na domnevni medsebojni konflikt in domnevno pranje umazanega perila," je poudarila.

Načelo enake in porazdeljene krivde, ki so si ga v navedenih strankah s tem privoščili, je po mnenju Sedlarjeve žalostno sporočilo vsem morebitnim prihodnjim zasedbam KPK, "po njihovem mnenju bi očitno pred javnostjo o nepravilnostih v KPK morali molčati", je zapisala.

Obenem v strankah po navedbah Sedlarjeve pozabljajo, da na nepravilnosti opozarja tudi novoustanovljeni sindikat. "Po isti logiki bi torej morali v KPK zamenjati tudi večino zaposlenih in tudi sindikat sam. To je stališče, na katerega nisem in ne morem pristati," je še poudarila.

Namestnica predsednika KPK je spomnila, da ji je Štefanec odvzel pooblastila za dostop do dokumentov, s čemer je ohromil delo senata. Kot je zapisala, je predsednika KPK pozvala k vrnitvi dostopa, a se na njen poziv še ni odzval.

"Predsednik KPK tudi še vedno zoper mene vodi postopek pred KPK, čeprav za to ni nobenega vsebinskega razloga. Razen tega že vse od uvedbe postopka zoper mene pred KPK na njegovo pobudo ve, da postopka ne bo mogel zaključiti, saj sama o sebi ne morem glasovati, namestnik pa se je iz postopka izločil," je še poudarila Sedlarjeva.

Poslanci NSi in nepovezani poslanci sicer Štefanecu očitajo kršenje ustave in zakonov, Štefanec pa poziv vidi kot pritisk na delo komisije. V uradu predsednika, katerega pristojnost je imenovanje oz. razreševanje senata KPK, poziva ne komentirajo.