c S

Babica dečkov prejela zavrnilno odločbo glede vloge za rejništvo

13.04.2016 07:48 Ljubljana/Slovenj Gradec, 12. aprila (STA) - Babica dveh dečkov, ki jih je CSD Velenje namestil v rejništvo, je od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prejela zavrnilno odločbo glede njene vloge za izvajanje rejniške dejavnosti, je za STA povedal odvetnik starih staršev Velimir Cugmans. Kot pravi, v odločbi ni razlage, da bi bila otroka pri starih starših ogrožena.

Izdana odločba je po odvetnikovih besedah "zmaga za vse državljane Republike Slovenije", ki so v minulih letih bili prikrajšani za take odločbe, saj v primeru zavrnitve vlog za rejništvo pristojni odločb niso izdajali.

Ob tem pa odvetnik glede konkretne zavrnilne odločbe opozarja, da "iz uvoda ni razvidno, kdo je odločbo izdal, podpisana je sekretarka, pri čemer ni navedeno, s strani koga je bila pooblaščena".

Nadalje obrazložitev v odločbi po odvetnikovem mnenju ni prepričljiva in nasprotuje samemu izreku. Kot je pojasnil, v njej ni nobene razlage, ki bi kazala, da bi bila otroka, ki sta bila po umoru matere pri starih starših, ogrožena, v vsej vsebini pa je po njegovih besedah več pozitivnih kot negativnih navedb.

Odvetnik Cugmas bo zaradi zavrnilne odločbe v 30-dnevnem roku vložil tožbo na pristojno upravno sodišče, v njej pa bo med drugim terjal, da se babičini vlogi za rejništvo ugodi, in zahteval tudi zaslišanje ustreznih strokovnjakov.

Odvetnik, ki vseskozi opozarja na domnevne postopkovne nepravilnosti v primeru napotitve dečkov v rejništvo, je sicer v ponedeljek na ministrstvo podal zahtevo za izločitev ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak iz postopkov v tem primeru, ker "obstojijo okoliščine, ki zbujajo resne dvome o njeni nepristranskosti".

Danes pa je odvetnik na Center za socialno delo (CSD) Velenje in tudi na CSD Slovenj Gradec naslovil pobudo za odvzem roditeljske pravice očetu dečkov, ki je zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora, v tem primeru umora njune matere, v priporu. Odvetnik predlaga, da pristojni CSD vloži predlog za odvzem roditeljske pravice očetu na pristojno sodišče.

Čeprav so otroka dejansko odpeljali starim staršem, je namreč oče edini živi roditelj z roditeljsko pravico in je tudi dal soglasje za oddajo otrok v rejništvo.

CSD Velenje je tri- in petletnega dečka, ki sta po umoru matere decembra lani v Velenju bila pri starih starših na Koroškem, konec marca namestil v rejništvo proti volji starih staršev. To je sprožilo buren odziv javnosti, v podporo starima staršema je bil prejšnji teden shod pred CSD Velenje, v ponedeljek pa tudi pred stavbo ministrstva za delo v Ljubljani.

Medtem je inšpekcijski nadzor na CSD Velenje pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Tudi varuh človekovih pravic ni ugotovil kršitev pravic otrok.