c S

Začetek zbiranja podpisov za predlog zakona o ukrepih v pravosodju 18. aprila

12.04.2016 07:44 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Predsednik DZ Milan Brglez je razpisal rok za zbiranje 5000 podpisov volivk in volivcev v podporo predlogu zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju. Pobudniki, Odbor 2104, bodo podpise lahko začeli zbirati 18. aprila, 60-dnevni rok za njihovo zbiranje pa se bo iztekel 16. junija.

Pobudo za začetek postopka je v DZ vložil Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odbor 2014. Njegov predsednik Aleš Primc je ob tem novinarjem pojasnil, da je namen zakonskega predloga, da bi se na slovenskih sodiščih sodilo bolj pošteno, bolj strokovno in bolj v skladu z zakoni in ustavo.

Tako predlagajo ukrepe za zagotovitev javnosti sojenja in sodnikom dajejo možnost ločenega mnenja pri odločanju v senatu. Predlagajo uvedbo sistema, v katerem bi bili javno znani razlogi za napredovanje sodnika, rezultati njegovega dotedanjega dela in morebitno kršenje človekovih pravic pri delu. Predlagatelji zakona pričakujejo, da bodo sodniki, ki kršijo človekove pravice in svoboščine ter slabo delajo, za to odgovarjali.

Izločitev sodnika iz postopka bi bila po predlogu zakona samodejno možna prvič, ko stranka v postopku to zahteva, nekdanji sodniki in tožilci pa se še pet let ne bi mogli zaposliti kot odvetniki, je pojasnil Primc.

Če bodo zbrali dovolj podpisov, bo predsednik DZ o vložitvi predloga zakona obvestil poslanke in poslance, predlog zakona bo javno objavljen, z dnem objave pa se bo začel tudi zakonodajni postopek.

Hkrati z omenjenim zakonom o ukrepih v pravosodju je 1. aprila Civilna iniciativa Za otroke gre!, katere sovoditelj je prav tako Primc, v DZ vložila predlog za začetek postopkov za vložitev zakona za ureditev razmerij istospolnih partnerjev. Rok za zbiranje podpisov za ta zakon za zdaj še ni določen.