c S

Ministrstvo za pravosodje: Ocene Evropske komisije glede pravosodja pozitivne

12.04.2016 07:32 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Ministrstvo za pravosodje je danes ocene Evropske komisije v pregledu stanja pravosodja v Sloveniji označilo za izredno pozitivne. V Bruslju so izpostavili, da je zaznana neodvisnost pravosodja v Sloveniji peta najnižja v EU, kot pa so poudarili na ministrstvu, to temelji na podatkih, zbranih na podlagi ankete Svetovnega gospodarskega foruma.

Kot so nadaljevali na ministrstvu, "na splošno javno mnenje pomembno vplivajo tudi izjave vidnih funkcionarjev oziroma nosilcev političnih in oblastnih funkcij, ki so v preteklem obdobju v svojem slogu pogosto prestopile mejo upravičenosti in dopustnosti. Sem glede na metodologijo iz pregleda stanja sodijo tudi izjave vidnih posameznikov iz gospodarstva."

Slovenija se je glede zaznane neodvisnost pravosodja v pregledu Evropske komisije odrezala enako kot lani. Kot je ugotovila komisija, je glavni razlog za nizko zaznano neodvisnost pravosodja v Sloveniji vmešavanje ali pritiski vlade in politikov, drugi razlog pa vmešavanje ali pritiski ekonomskih ali drugih dejavnikov.

Na ministrstvu za pravosodje so v sporočilu za javnost dodali še, da pregled stanja opozarja tudi na pomanjkljivo komuniciranje z javnostjo ter na pomanjkljivo transparentnost sodstva, zlasti glede objavljanja prvostopenjskih sodb. Kot so zapisali, so na tem področju predvideni ukrepi ministrstva v letošnjem letu zelo jasni.

V sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan nameravajo nadaljevati delo na t. i. pravosodnem supervizorju - sistemu avtomatizirane anonimizacije, ki bo omogočil objavljanje sodb vseh prvostopenjskih sodišč, gre pa tudi za spremembe sodnega reda za doslednejše izvajanje javnosti sojenja ter uvedbo možnosti podajanja ločenih mnenj vrhovnih sodnikov po vzoru ustavnega sodišča.

Sicer so po navedbah pravosodnega ministrstva ocene za Slovenijo izredno pozitivne. Temeljijo na podatkih o slovenskem sodstvu in postopkih za leto 2014 in iz njih izhaja, da se v zadnjih letih odločno skrajšuje čas reševanja zadev na slovenskih sodiščih, tudi v primerih pravdnih, civilnih in gospodarskih zadev.

Slovenija se je po navedbah ministrstva še posebej dobro odrezala pri reševanju sodnih zaostankov. V pravdnih civilnih in gospodarskih zadevah je tako Slovenija na drugem mestu med vsemi državami članicami in reši na letni ravni petino več zadev, kot jih prejme.

Pri stečajnih postopkih pa se je Slovenija na podlagi podatkov iz lanskega leta uvrstila na drugo mesto med vsemi članicami EU glede poplačila upnikov in trajanja insolvenčnih postopkov. Slednje je po navedbah ministrstva rezultat številnih sprememb na področju insolvenčnih postopkov v zadnjih letih, krepitve specializacije, informatizacije in drugačne organizacije njihovega vodenja.

Odlični rezultati so Sloveniji priznani tudi na področju upravnega spora, slovensko upravno sodstvo je namreč prvo v EU po hitrosti reševanja upravnih sporov, so še dodali na ministrstvu.

Ugotovitve Evropske komisije je pozdravilo tudi slovensko vrhovno sodišče. Kot so sporočili, kažejo vsi objektivno merljivi kazalniki na nenehno izboljševanje delovanja sodstva. "Slovenija je večinoma uvrščena v zgornjo polovico držav, zato izstopa del, ki se nanaša na zaznavo neodvisnosti sodstva in sodnikov, saj je tu Slovenija uvrščena neprimerljivo nizko," so med drugim zapisali na vrhovnem sodišču.

Obenem so dodali, da ima slabo dojemanje neodvisnosti sodstva med prebivalstvom negativen vpliv na legitimiteto sodišč. "V sodstvu se zavedamo, da gre za pomembno področje, zato smo ga ob otvoritvi sodnega leta 2016 opredelili kot eno izmed prednostnih področij," so še zapisali na vrhovnem sodišču.

Evropska komisija v pregledu preverja učinkovitost, kakovost in neodvisnost pravosodnih sistemov članic unije.