c S

Sodba zoper Petra Zupana v zadevi Patria 2 razveljavljena

07.04.2016 08:43 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Upokojeni brigadir Peter Zupan, ki je prestajal dvoinpolletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja v postopku izbire ponudnika za dobavo oklepnikov 8x8 v zadevi Patria 2, je bil danes izpuščen iz zapora. Vrhovno sodišče je namreč razveljavilo obsodilno sodbo zaradi zlorabe položaja pri nakupu oklepnikov Patria, piše spletni portal Politikis.

Kot navaja portal, je vrhovno sodišče ugotovilo, da Zupanu tako na prvi kot tudi na drugi stopnji ni bila omogočena učinkovita obramba, ki jo zagotavlja ustava. Sodišče je zato zadevo vrnilo v ponovno sojenje, a bo po informacijah portala zadeva zagotovo zastarala.

Zupan je za Politikis povedal, da je Dob zapustil danes popoldne. "Sodbe vrhovnega sodišča še nisem videl, pričakujem jo v naslednjih dnevih. V zavod za prestajanje kazni je prišlo samo sporočilo, da me morajo v skladu s sodbo vrhovnega sodišča nemudoma spustiti na svobodo," je dejal.

Sodišče je namreč Zupana aprila 2014 obsodilo zaradi zlorabe položaja, slikarja Jureta Cekuta pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja. Zupan naj bi namreč Cekuti izročil določene podatke ministrstva za obrambo glede nakupa oklepnikov Patria, Cekuta pa naj bi te dokumente nato posredoval Patrii oziroma njenemu zastopniku.

Sodbo je marca lani potrdilo tudi višje sodišče, oba pa sta nato na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti. Cekuta bo moral skladno s sodbo v zaporu preživeti štiri leta in štiri mesece, Zupan pa naj bi po sodbi v zaporu, iz katerega je bil zdaj izpuščen, presedel dve leti in pol.

Ker sta oba po mnenju prvostopenjskega sodišča ravnala iz koristoljubja, jima je sodišče naložilo še stransko denarno kazen - Zupanu 15.000 in Cekuti 30.000 evrov. Cekuta pa bo moral vrniti tudi 460.875 evrov, kolikor naj bi zaslužil s pridobljenimi podatki.

Kasneje sta zagovornika obeh obsojenih vložila zahteve za varstvo zakonitosti in očitno je Zupanov zagovornik Janez Hočevar bil pri tem uspešen, Cekutin pač ne, še poroča portal Politikis.

Zupan je sicer še v enem kazenskem postopku. Kazenska ovadba tožilstva ga bremeni, da je višje sodnike v zadevi Patria skušal v svojo nedolžnost prepričati s ponarejenim dokumentom.