c S
Dečka ostajata v rejništvu, SDS zoper ministrico napovedal interpelacijo 07.04.2016 08:49 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Dečka, ki ju je CSD Velenje pred tednom dni namestil v rejniško družino, ostajata v rejništvu. Inšpekcijski nadzor namreč ni pokazal nepravilnosti. Stara starša bosta s prizadevanji, da bi vnuka živela pri njima, nadaljevala. Zaradi dogodkov, povezanih s skrbništvom dečkov, pa so v SDS napovedali interpelacijo zoper pristojno ministrico.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je na novinarski konferenci v Ljubljani sporočila, da je inšpekcijski nadzor na Centru za socialno delo (CSD) Velenje pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok.

Direktorica centra Lidija Hartman Koletnik je pri tem pojasnila, da razlog za odvzem otrok niso bili starost ali bivalni pogoji starih staršev. Z družino so delali že več let, še pred rojstvom obeh otrok, starih staršev pa niso nikoli izključevali, je dejala.

Ker pa s CSD Velenje nista več hotela sodelovati, so se odločili, da je namestitev v rejniško družino najboljša za korist otrok. Takšna odločitev po njenih besedah ni bila lahka, jo je pa strokovni tim sprejel z vso odgovornostjo.

Ob tem so pristojni na novinarski konferenci zagotovili, da starih staršev ne bodo izključili iz življenja obeh otrok. Pojasnili so, da vseh podatkov ne morejo razkriti, javnost pa pozvali k zaupanju v strokovno delo socialnih delavcev.

Ministrica je dejala, da sicer razume čustven odziv javnosti, a ta včasih sodi prelahkotno in s premalo podatki. V tem primeru pa nihče ne ve, kaj se je dejansko dogajalo za štirimi stenami.

Odločitev CSD Velenje, da bratca iz vrtca odpelje v rejniško družino, potem ko sta od umora njune mame decembra lani bivala pri starih starših, je namreč sprožila buren odziv javnosti. Tudi danes se je pred CSD Velenje zbralo nekaj deset ljudi, ki so podprli prizadevanja starih staršev, da vnuka živita pri njima.

Na shodu sta bila tudi stara starša, ki sta zatrdila, da sta želela sodelovati s CSD Velenje. Z rejniško družino pa se nista želela srečati, saj sta prej želela videti dokument, zakaj onadva nista primerna rejnika. Odločena sta, da bosta prizadevanja za vrnitev dečkov, ki sta stara tri in pet let, nadaljevala.

Podoben shod naj bi v ponedeljek potekal tudi pred stavbo ministrstva v Ljubljani. Ministrici Kopač Mrakovi pa se obeta tudi interpelacija. To možnost je najprej na Twitterju omenil prvak SDS Janez Janša, nato pa je interpelacijo v izjavi v DZ napovedal tudi poslanec SDS Žan Mahnič.

Dogodki na CSD Velenje, povezani s skrbništvom dečkov, so le vrh ledene gore, je dejal Mahnič. Ministrica pa je napovedano interpelacijo zoper njo ocenila kot zlorabo konkretnega primera v politične namene, pri čemer je menila, da v primeru namestitve dveh otrok v rejniško družino javna in politična razprava ni primerna.

Interpelacija zoper Kopač Mrakovo bo tretja interpelacija v tem mandatu. V zgodovini slovenskega parlamentarizma pa bo to prva interpelacija o delu ministra, pristojnega za to področje.

V poslanskih klopeh so do napovedane interpelacije zoper ministrico za delo še zadržani. Stranke SMC vložitev interpelacije ne bi presenetila, ali bo argumentirana, pa se bodo izrekli, ko jo bodo prebrali.

V DeSUS in SD svarijo pred politizacijo primera, saj gre za presojo o rejništvu. V NSi podpirajo vsa prizadevanja, da se zadeve ustrezno razčisti, a opozarjajo, da je pri reševanju tragične družinske situacije potrebno vselej upoštevati in varovati koristi otrok.

V ZL pred vložitvijo interpelacije slednje ne bodo komentirali, tudi v poslanski skupini nepovezanih poslancev še niso sprejeli skupnega stališča.