c S

Policijski sindikat v DZ vložil pobudo za začetek referendumskih postopkov za štiri zakone

06.04.2016 11:01 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Policijski sindikat Slovenije (PSS) je v torek v DZ vložil pobude volivcev za razpis referendumov o noveli zakona o varstvu okolja, noveli zakona o trgu finančnih instrumentov, spremembah zakona o družbi Slovenske železnice in noveli zakona o sodnih taksah. Kot so pojasnili v PSS, jih je v takšno državljansko akcijo prisilila vlada.

Vlada po njihovih navedbah "varnost v državi jemlje kot samoumevno dobrino in ne razume, da za takšnim stanjem v državi stojijo prav policistke in policisti, njihovo požrtvovalno delo in odrekanja. Vladi, ki se krčevito brani izpolnitve danih obljub in zavez ne moremo zaupati," so zapisali v PSS.

Napovedali so, da bodo kot državljani in volivci dosledneje preverjali odločitve vlade, vključno s preverjanjem novih zakonov, ki jih je vlada v obliki predlogov posredovala v zakonodajni postopek. Odločeni so, da bodo s temi aktivnostmi vztrajali, vse dokler se ne bodo našle sprejemljive rešitve tudi za policiste.

Po določitvi roka za zbiranje podpisov za razpis referenduma bodo o vsaki pobudi obveščali javnost in tako volivcem prepustili odločitev, da sami ocenijo, ali je posamezni zakon treba zadržati z referendumskim odločanjem volivcev, so med drugim zapisali v sindikatu.

Po njihovem mnenju je novela zakona o varstvu okolja izrazito v interesu kapitala in v škodo lokalnega prebivalstva, javnega interesa ter varstva okolja in ljudi. Novela zakona o trgu finančnih instrumentov premalo natančno ureja umik obveznosti iz borznega trgovanja in je tako lahko škodljiv za male imetnike, ocenjujejo v sindikatu.

Pri noveli zakona o Slovenskih železnicah po mnenju sindikata obstaja resna nevarnost, da bodo odvisne družbe, ki zdaj poslujejo z dobičkom, prodane, čeprav jih je bilo za oživitev treba večkrat dokapitalizirati. Glede novele zakona o sodnih taksah pa je po njihovem mnenju nedopustno, da mora delavec zaradi vložitve tožbe zaradi neizplačane plače poravnati še sodno takso, medtem ko je država sodnih taks oproščena.

V DZ so za STA potrdili, da so prejeli referendumske pobude.

Predsednik DZ Milan Brglez bo v primeru, da so pobude ustrezne, določil 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma na omenjene zakone.

To je v tem letu že drugi tak izraz državljanske nepokorščine. Prejšnji mesec je namreč Sindikat delavcev migrantov Slovenije v DZ vložil dve pobudi za začetek referendumskih aktivnosti za medijsko novelo in za zakon o mednarodni zaščiti. Od referendumske pobude pa so odstopili po sestanku s premierjem Mirom Cerarjem, na katerem so se dogovorili, da bosta strani v treh tednih pripravili gradivo, nato pa se bodo ponovno sestali in skušali najti rešitev.