c S
Mariborsko sodišče uspešno zmanjšuje sodne zaostanke 04.04.2016 09:43 Maribor, 03. aprila (STA) - Na mariborskem okrožnem sodišču in v njegovih organizacijskih enotah, okrajnih sodiščih v Mariboru, Lenartu in Slovenski Bistrici, so lani v reševanje prejeli 81.619 zadev, medtem ko so rešili 93.502 zadevi. Kot so za STA pojasnili na sodišču, se sodni zaostanki med nerešenimi zadevami na celotnem okrožju iz leta v leto občutno zmanjšujejo.

Ob koncu lanskega leta so po besedah predsednice Okrožnega sodišča v Mariboru Alenke Zadravec beležili 24.868 nerešenih zadev, kar je skoraj dvakrat manj kot pred tremi leti. Ob koncu leta 2014 so tako beležili 33.596, ob koncu leta 2013 39.122, ob koncu leta 2012 pa 43.147 zadev.

Sodni zaostanki, ki jih določa sodni red, se uspešno zmanjšujejo praktično na vseh pravnih področjih, je poudarila Zadravčeva in dodala, da se je v zadnjih letih opazno povečal pripad zadev na področju osebnih stečajev. Če je bilo teh leta 2013 280, jih je bilo v zadnjih dveh letih vsakič po več kot tisoč.

"Na veliki večini pravnih področij smo lani dosegli krajši povprečni čas trajanja postopkov v primerjavi z ostalimi okrožji v Sloveniji, na preostalih pa primerljivega," je povedala predsednica mariborskega sodišča.

Vse to jim je uspelo doseči kljub dejstvu, da njihova kadrovska zasedba ni zadovoljiva. Primanjkljaj se pozna predvsem pri sodniških pomočnikih, ki bi sodnike in strokovne sodelavce razbremenili enostavnejših opravil, ter pri sodnih zapisnikarjih.

Tudi prostorske zmogljivosti sodišča po njenih besedah niso zadovoljive. Zaradi narave dela bi rabili več kabinetov za nemoteno delo strokovnih sodelavcev, saj so zdaj ponekod tudi po trije ali štirje v isti pisarni, sodišče pa se sooča tudi z arhivsko prostorsko stisko.