c S

Na sodišče se vračajo "balkanski bojevniki"

04.04.2016 09:43 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Po skoraj šestih letih od spektakularne policijske akcije, v kateri so razbili domnevno eno največjih mamilarskih združb pri nas, se "balkanski bojevniki" danes vračajo na sodišče. Ponovljeno sojenje bo tudi tokrat maratonsko, saj je do decembra razpisanih čez 70 obravnav, potekale bodo tudi po trikrat tedensko.

Od predobravnavnih narokov sta minili skoraj dve leti, danes pa bodo obtoženi znova slišali očitke tožilstva in imeli tudi možnost zagovora. Tokrat bodo obtoženi, za razliko od prvega sojenja, na sodišče hodili s prostosti, zato se v javnosti pojavljajo ugibanja, koliko se jih bo sojenja sploh udeleževalo.

Policija je maja 2010 po večmesečni preiskavi, v kateri je sodelovala s tujimi organi in osumljencem prisluškovala, v Ljubljani, njeni okolici in na Obali opravila več kot 30 hišnih preiskav in odvzela prostost 14 od 17 osumljenim. Med aretiranimi je bil tudi tedanji lastnik dveh poznanih lokalov v središču Ljubljane Dragan Tošić, ki naj bi vodil slovenski del mednarodne preprodajalske organizacije srbskega "kralja kokaina" Darka Šarića.

Leta 2012 je sodišče izločilo za večino obremenilne dokaze, sledila pa je tudi njihova oprostitev. Na zaporne kazni od štirih do sedmih let so bili obsojeni le štirje. Eden od njih je medtem zbežal v BiH.

Vsi obtoženci so danes znova vabljenih na ljubljansko okrožno sodišče. Štirje obsojeni se bodo morali zagovarjati zaradi hudodelskega združevanja, preostali pa še zaradi preprodaje mamil. Dva čaka tudi zagovor zaradi nezakonitega posedovanja orožja. Tokrat v spisu ostajajo skorajda vsi dokazi.