c S

Ob začetku ponovljenega sojenja Bavčarju zahteve po izločitvi sodnice

31.03.2016 12:03 Ljubljana, 31. marca (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes začelo ponovljeno sojenje v zadevi Istrabenz, na katerem je nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar zahteval izločitev sodnice Vladislave Lunder, ki ga je na prvem sojenju obsodila za kaznivo dejanje pranja denarja. Obrambo danes zanima tudi nepristranskost novih sodnikov porotnikov.

Na sodišče sta danes prišla Bavčar in nekdanji predsednik uprave Maskime Holdinga Nastja Sušinski, medtem ko nekdanji svetovalec Istrabenza Kristjan Sušinski zaradi bolezni ni prišel.

Bavčarjev odvetnik Marko Bošnjak je na začetku obravnave ugotavljal, da se je sestava senata v primerjavi s prvim sojenjem spremenila pri sodnikih porotnikih. "Zdi se mi pomembno, da ima obramba, ki ne pozna sodnikov porotnikov, tem možnost zastaviti nekaj vprašanj," je dejal. Po njegovem mnenju bilo sicer primerneje, da bi bil senat v celoti prenovljen. Sodnica Lundrova je namreč Bavčarja enkrat že obsodila.

Bošnjaka je zanimalo, ali so porotniki prebrali obtožnico, ali so bili iz medijev seznanjeni s potekom prvega sojenja ter ali menijo, da je bil Bavčar v prvem sojenju upravičeno obsojen. Sodnica sicer zadnjega vprašanja ni dovolila.

Izločitev sodnice je zahtevala tudi odvetnica Varja Holec, ki zastopa Kristjana Sušinskega. Med drugim je dejala, da je Lundrova odločala tudi o zahtevi Sušinskega za vikend zapor, vendar jo je kljub pozitivnim mnenjem vseh deležnikov trikrat zavrnila.

Vrhovni sodniki so lani jeseni zaradi po njihovem mnenju premalo konkretiziranih očitkov v celoti razveljavili sodbo Bavčarju in Kristjanu Sušinskemu za pranje denarja, za kar sta bila julija 2013 na okrožnem sodišču obsojena na sedem oz. tri leta in pol zaporne kazni, sodbo pa je kasneje potrdilo tudi višje sodišče, ki pa je Sušinskemu kazen znižalo za pol leta.

Delno so vrhovni sodniki ugodili tudi Nastji Sušinskemu, in sicer v delu, ki se nanaša na očitke Bavčarju in Kristijanu Sušinskemu glede pranja denarja. Zavrnili pa so zahtevek nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, ki je bil zaradi zlorabe položaja obsojen na kazen petih let in desetih mesecev zapora, kazen pa od oktobra 2014 prestaja v zaporu na Dobu.

Pivovarna Laško je leta 2007 7,3-odstotni delež v Istrabenzu prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Po mnenju tožilstva pa je sporno tudi dejstvo, da je Pivovarna Laško, ki je glede omenjene prodaje že imela sklenjeno opcijsko pogodbo z Microtrustom, na opcijske pogodbe s Sportino pozneje vpisala isti datum, kot je bil na prvih pogodbah.