c S

Na sodišču predobravnavni narok v ponovljenem sojenju Bavčarju

31.03.2016 08:02 Ljubljana, 31. marca (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču je za danes sklican predobravnavni narok v ponovljenem sojenju za nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja, nekdanjega svetovalca Istrabenza Kristjana Sušinskega in nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega v zadevi Istrabenz. Tožilstvo jim očita pranje denarja pri preprodaji delnic.

Vrhovni sodniki so lani jeseni zaradi po njihovem mnenju premalo konkretiziranih očitkov v celoti razveljavili sodbo Bavčarju in Kristjanu Sušinskemu za pranje denarja, za kar sta bila julija 2013 na okrožnem sodišču obsojena na sedem oz. tri leta in pol zaporne kazni, sodbo pa je kasneje potrdilo tudi višje sodišče, ki pa je Sušinskemu kazen znižalo za pol leta.

Delno so vrhovni sodniki ugodili tudi Nastji Sušinskemu, in sicer v delu, ki se nanaša na očitke Bavčarju in Kristijanu Sušinskemu glede pranja denarja. V tem delu bo sojenje tudi zanj steklo znova.

Zavrnili pa so zahtevek nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, ki je bil zaradi zlorabe položaja obsojen na kazen petih let in desetih mesecev zapora, kazen pa od oktobra 2014 prestaja v zaporu na Dobu.

Vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan in tožilec Jože Kozina v delno razveljavljeni sodbi lani jeseni nista videla neuspeha tožilstva, temveč pomemben prispevek pri pregonu gospodarske kriminalitete.

Pivovarna Laško je leta 2007 7,3-odstotni delež v Istrabenzu prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Po mnenju tožilstva pa je sporno tudi dejstvo, da je Pivovarna Laško, ki je glede omenjene prodaje že imela sklenjeno opcijsko pogodbo z Microtrustom, na opcijske pogodbe s Sportino pozneje vpisala isti datum, kot je bil na prvih pogodbah.