c S

ESČP pritrdil Londonu glede ravnanja po uboju Brazilca, ki so ga zamenjali za terorista

31.03.2016 07:55 Strasbourg, 30. marca (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je presodilo, da britanske oblasti niso kršile evropske konvencije o človekovih pravicah, ko niso sodno preganjale londonskih policistov zaradi uboja Brazilca Jeana Charlesa de Menezesa, ki so ga po terorističnih napadih v Londonu leta 2005 pomotoma identificirali kot džihadista.

"Odločitev, da niso sodili nobenemu od policistov, ni posledica napak v preiskavi ali tolerance britanske države do nezakonitih dejanj oziroma zarote pri tovrstnih dejanjih," je v danes objavljeni razsodbi odločilo 13 od 17 sodnikov velikega senata, najvišjega organa sodišča, ki sprejema dokončne odločitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je posledica dejstva, da je po preiskavi tožilec preučil vse dokaze in ugotovil, da ti ne zadostujejo za sodne postopke proti posameznim policistom," so sporočili z ESČP.

Menezesova sestrična Patricia Armani Da Silva, ki je vložila tožbo, se je namreč pri tem sklicevala na dejstvo, da zoper nobenega od policistov ni bil uveden sodni postopek.

Njen odvetnik Hugh Southey je na lanskem zaslišanju dejal, da bi morali policisti odgovarjati za dejanja, saj so zlorabili pravico do ubijanja. "V tem primeru so državni agenti namerno ubili popolnoma nedolžnega človeka," je povedal.

Odvetnica britanske vlade Clare Montgomery pa je povedala, da so bili policisti prepričani, da je šlo za samomorilskega napadalca. "Zato so se odločili, da ga ubijejo v čim krajšem času," je dejala.

Menezesa so londonski policisti ubili 22. julija 2005 na postaji podzemne železnice, potem ko so dan pred tem na več vlakih podzemne železnice in avtobusih našli več neeksplodiranih bomb.

27-letnega Brazilca so zasledovali, ker je živel v istem stanovanju kot dva osumljenca za samomorilske napade na več sredstvih londonskega javnega prevoza 7. julija. V napadih je umrlo 56 ljudi, 700 pa jih je bilo ranjenih.