c S

Prihaja novo znižanje cen gostovanja v EU, a z določenimi posebnostmi

30.03.2016 14:25 Ljubljana, 30. marca (STA) - Uporabniki storitev mobilne telefonije v EU bodo konec aprila deležni dodatnega znižanja cen gostovanja v omrežjih mobilnih operaterjev v drugih članicah EU. Vendar pa tokratno znižanje cen prihaja z določenimi posebnostmi, ki bodo veljale v obdobju od konca aprila letos do 14. junija 2017.

Storitve gostovanja v EU se bodo od 30. aprila letos do 14. junija 2017 zaračunavale na podlagi domačih maloprodajnih cen, na katere pa bodo operaterji lahko zaračunavali posebne pribitke, so danes pojasnili v agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (Akos).

Pribitek pri odhodnih klicih bo znašal 0,05 evra na minuto, pri poslanem sporočilu SMS 0,02 evra in pri megabajtu prenosa podatkov 0,05 evra (povsod brez DDV). Dohodni klici se bodo medtem lahko zaračunavali v višini 0,0114 evra na minuto (brez DDV).

Pri vsem skupaj pa bo veljala omejitev, da domače maloprodajne cene s pribitki ne bodo smele presegati najvišjih reguliranih maloprodajnih cen za gostovanje.

Te cenovne kapice bodo pri odhodnih klicih znašale 0,19 evra na minuto, 0,06 evra na poslano sporočilo SMS ter 0,20 evra na megabajt prenosa podatkov (povsod brez DDV).

V primeru, da se pribitki ne zaračunavajo, omejitev najvišjih reguliranih maloprodajnih cen za gostovanje ne velja. Pribitki pa se ne zaračunavajo v primeru, da je domača maloprodajna cena višja od najvišjih reguliranih maloprodajnih cen. V tem primeru lahko operater zaračuna domačo maloprodajno ceno tudi za gostovanje.

Uporabniki, ki imajo posebne pakete za gostovanje, bodo s strani domačih operaterjev obveščeni o ugodnostih, ki jih prinašajo spremenjene cene reguliranih storitev gostovanja.

V primeru, da bodo takšni paketi ustrezali reguliranim pogojem, bodo uporabniki obstoječe pakete tudi obdržali, v kolikor se ne odločijo za regulirano ceno. V nasprotnem primeru bodo uporabniki morali izraziti zahtevo, da želijo obdržati obstoječi paket, ki ni skladen z reguliranimi pogoji.

V drugem največjem slovenskem mobilnem operaterju Simobil so danes pojasnili, da velika večina Simobilovih uporabnikov, ki gostuje v omrežjih znotraj EU, promet opravi v okviru zakupljenih količin za gostovanje v EU. Za te uporabnike velja, da se jim stroški gostovanja, če bodo ohranili obstoječe pakete z zakupljenimi količinami za gostovanje, ne spremenijo.

V nekaterih posebnih primerih pa se stroški gostovanja lahko tudi povečajo, zato v Simobilu svetujejo, da vsak uporabnik zase izračuna, kaj se mu najbolj splača, oziroma se za pomoč pri tej odločitvi obrne na Simobil prek spleta ali klicnega centra.

Agencija je informacijo o teh spremembah objavila danes na svoji spletni strani http://www.akos-rs.si/, vanjo je vključila tudi primere izračunov za različne tipe mobilnih paketov.

Uporabnike pa bodo o vsem skupaj začeli obveščati tudi slovenski mobilni operaterji. Podatki agencije sicer kažejo, da količina opravljenih minut klicev v drugih članicah EU ustreza okrog 3,5 odstotka tovrstnega prometa, ki ga zabeležijo v Sloveniji.

Spremembe cen gostovanja so rezultat novembra lani sprejete uredbe o evropskem enotnem trgu elektronskih komunikacij. EU namreč v zadnjem desetletju korenito zmanjšuje cene uporabe storitev mobilne telefonije, ko jih uporabnik uporablja v drugi državi članici EU.

V skladu s slednjo se od 15. junija 2017 ukinja tudi zaračunavanje pribitkov, kot bodo veljali v prehodnem obdobju. S tem bodo za storitve gostovanja v EU veljale enake cene kot doma, zaračunavanje pribitkov pa bo dovoljeno le v skladu s politiko poštene uporabe.