c S
Odbora DZ na skupni seji obsodila izkoriščanje delavcev 23.03.2016 07:46 Ljubljana, 22. marca (STA) - Poslanci so se na današnji skupni seji odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, sklicani na zahtevo SDS, strinjali, da je izkoriščanje delavcev vredno obsodbe. Vendar so imeli različne poglede glede uspešnosti izkoreninjanja primerov, kot je bil nedavni v Loški dolini.

Kot je v imenu predlagatelja skupne seje povedal Marijan Pojbič iz SDS, so primeri, kot je nedavno odkriti primer izkoriščanja delavcev v poslovni enoti Gozdnega gospodarstva Postojna v Loški dolini Marof Trade oz. v povezanih podjetjih, sramota za državo in vlado, ki naj pripravi učinkovite ukrepe za preprečevanje izkoriščanja.

Finančna uprava RS (Furs) je v omenjenem podjetju ugotovila kršitve nezakonitega posredovanja pri delu, pri plačilu, pogodbah o zaposlitvi, pri letnem dopustu, zdravstvenem pregledu, usposabljanju za varno delo in varnosti pri delu.

Mediji so ob tem poročali, da delodajalsko hobotnico za posredovanje delavcev migrantov, ki so morali delati brez pogodbe o zaposlitvi in v neustreznih pogojih, sestavlja več kot 20 podjetij. V preiskavi Fursa so bili potrjeni tudi sumi kršitev predpisov o obdavčenju ter predpisov iz zaposlovanja in dela na črno.

Pojbič je ob tem odločevalce še pozval, naj se nehajo skrivati pred takšnimi zadevami in jih potiskati pod mizo ter naj resno prisluhnejo opozorilom Gorana Lukiča iz Svetovalnice za migrante in varuhinje človekovih pravic.

Lukič je namreč ob pohvali Fursu za delo v Marof Tradu poudaril, da bi rabili medresorsko nadzorno telo, ki bi lahko kaj naredilo. Dodal je še, da takšni primeri niso ekscesi, ampak gre za organiziran kriminal, ki bi ga bilo treba tako tudi obravnavati. "Imamo delodajalce, ki se zakonodaji enostavno smejijo," je opozoril.

Namestnica varuhinje človekovih pravic Kornelija Marzel pa je medtem opozorila, da kljub prizadevanjem vlade in pristojnih ministrstev pri ključnih vprašanjih glede delovnopravne zakonodaje, kot so veriženje podjetij, prekarne oblike dela, neplačevanje plač in prispevkov ter problematika tujih delavcev migrantov, ne opažajo bistvenih napredkov.

Po drugi strani ministrica za delo Anja Kopač Mrak verjame, da takšne obsojanja vredne primere lahko zaradi sprememb v preteklih letih bolj učinkovito preganjajo, a bo treba še počakati na rezultate spremembe, ki ne dovoljuje ustanavljanja novih podjetij osebam, pri katerih so bile ugotovljene kršitve.

Delodajalci, ki izkoriščajo delavce, so imeli po njenih besedah različna podjetja in so delavce prestavljali z enega na drugega namreč že leta, preden je sprememba s 1. januarjem stopila v veljavo.

Da je zakonodajni okvir na splošno dober, verjame tudi Saša Tabaković iz SMC. "Zagotovo pa ga je treba kakovostno nadgrajevati in izboljševati," je poudaril poslanec, ki ne podpira posploševanja, da bi bili vsi delodajalci takšni ali pa da bi inšpekcija opravljala slabo delo. S prvim se je navezal na besede poslanca ZL Mihe Kordiša, ki v primeru Marof Trade vidi le vrh ledene gore slovenskega kapitalizma. "Želel bi, da nehamo izgubljati besede, ... ampak začnemo premikati stvari," je še dodal.

Odbora sta sicer sprejela predlagana sklepa koalicijskih poslancev, in sicer, da so se seznanili z obsegom kršitev pravic delavcev v Marof Tradu ter obsodili kršitve delovnopravne zakonodaje in izkoriščanje delavcev.

Hkrati so pozvali vlado, naj v dveh mesecih pripravi dodatne ukrepe za učinkovito preprečevanje kršitev pravic delavcev s priloženo časovnico ter prav tako v dveh mesecih poroča DZ o izvedenih ukrepih v primeru Marof Trada.