c S

V javnem sektorju je treba graditi na srednjem menedžmentu

22.03.2016 12:54 Ljubljana, 22. marca (STA) - V javnem sektorju je treba graditi na srednjem menedžmentu, je prepričan minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Šef je namreč tisti, ki razporeja delo, nadzira in ocenjuje opravljeno, česar pa ni sposoben vsak, je ocenil na okrogli mizi prve akademije javnega sektorja v organizaciji fakultete za upravo.

Šefi, vodje oddelkov in sektorjev imajo namreč pod nadzorom svoje podrejene in zatorej dajejo takt sistemu. Zato so oni tisti, ki morajo sprejeti odgovornost, ko pride do napak, nepravilnosti in nepoštenosti pri ocenjevanju podrejenih. Pristojni inšpektorat se na nepravilnosti zgolj odziva, ni pa poklican za to, da bi delal red, pravi Koprivnikar.

Še vedno se namreč dogaja, da se šefi skrivajo za uravnilovko in normami ter zaposlenemu po letnem pogovoru dajo dobro oceno zgolj zato, ker mu ne želijo ali upajo povedati, da je nekaj naredil slabo. Za Koprivnikarja namreč ni pomembno zgolj to, koliko kdo dela, ampak tudi, koliko in kaj naredi.

Zato moramo, kot pravi, določiti merila uspešnosti in graditi na korenčku, ne pa palici. V idealnem sistemu bi se sicer po njegovem natanko izmerilo doprinos javnega uslužbenca, kar bi se nato prelilo v variabilni del plače. Vendar je vprašanje, kako to izmeriti, je poudaril.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (SPS) Radivoj Uroševič je v pogovoru odgovoril, da je treba najprej ugotoviti, kaj želimo z nagrajevanjem doseči, saj da so nekateri poskusi nagrajevanja v preteklosti že naredili več škode kot koristi in skrhali medsebojne odnose. Nekateri zaposleni so namreč v želji, da bi se izkazali s koristnostjo in učinkovitostjo "zašli na drugo stran," je opozarjal. Menil je tudi, da se ljudi lahko motivira tudi na druge načine poleg finančnega nagrajevanja, denimo s t.i. team bulidingi.

Velik izziv je za Koprivnikarja sicer tudi izboljšanje zakonodajnega okolja. Sedaj imamo namreč preveč predpisov in definiranih postopkov, premalo pa določenih ciljev. Prav tako je treba še delati na izkoreninjanju korupcije, večji transparentnosti ter učinkoviti informatiki in modernizaciji, je še naštel izzive, pred katerimi je javni sektor.

Uroševič pa je v izjavi novinarjem ob robu današnje akademije na kratko odgovarjal še na vprašanja glede pogajanj med notranjim ministrstvom in stavkajočimi policisti. Sindikalna stran po njegovih besedah pričakuje, da se bodo s pogajalci ministrstva srečali še ta teden, kdaj pa bo to, Uroševič še ne ve. Na vprašanje, koliko blizu so končnemu dogovoru pa odgovarja, da nič bližje, kot so bili na prav dan stavke.