c S
Sindikat o odstopu od referendumskih aktivnosti že obvestil Cerarja in Brgleza 21.03.2016 15:20 Apače/Ljubljana, 21. marca (STA) - V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije so za STA tudi uradno potrdili, da odstopajo od zbiranja podpisov za izvedbo dveh zakonodajnih referendumov in da so o tem danes že obvestili kabinet predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika DZ Milana Brgleza. V DZ uradnega obvestila o tem še niso prejeli, so pojasnili za STA.

Nedavno ustanovljen Sindikat delavcev migrantov Slovenije, ki se je razvil iz Civilne iniciative Apače, se je za odstop od načrtovanih referendumskih aktivnosti odločil za to, da vladi in vsem državljanom pokažejo, da so "razumni državljani", ki želijo "le enakopravno oz. pravično obravnavo pred zakonom" in menijo, da za to ni potrebno tega pogojevati z zbiranjem podpisov za referendume, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Dušan Cvetko.

"To je naš doprinos, da verjamemo predsedniku vlade in njegovim obljubam, izrečenim na sestanku," je še navedel Cvetko.

Predstavnike sindikata je namreč po tistem, ko so kot obliko državljanske nepokorščine v DZ vložili dve pobudi za začetek referendumskih aktivnosti, pred tednom dni sprejel predsednik vlade Miro Cerar in prisluhnil njihovim opozorilom glede problematike obdavčevanja delavcev, ki odhajajo na delo v tujino.

Predsednik sindikata Cvetko je po sestanku pogovore ocenil kot konstruktivne in izrazil upanje, da bodo po desetih letih zadevo uspeli rešiti. Na sestanku so se dogovorili, da bosta strani v treh tednih pripravili gradivo, nato pa se bodo ponovno sestali in skušali najti rešitev.

V današnjem sporočilu za javnost pa je Cvetko še zapisal, da se je "predsednik vlade Miro Cerar osebno obvezal, da bo bdel nad pogajanji in pri pripravi predloga za dokončno zakonsko vzdržno rešitev", zato se je vodstvo sindikata na nujni seji v nedeljo odločilo, da v tem trenutku odstopa od referendumskih aktivnosti, čeprav ne dvomi v to, da bi sindikatu uspelo v roku zbrati zadostno število podpisov.

Cvetko je ob tem navedel, da so o nameri sindikata danes že obvestili kabinet predsednika vlade Cerarja in predsednika DZ Milana Brgleza.

V DZ pa so za STA pojasnili, da uradnega obvestila o odstopu od zbiranja podpisov še niso prejeli. Ko pa ga bodo, bo predsednik DZ Milan Brglez obvestil ministrstvo za notranje zadeve, da rok za zbiranje podpisov preneha teči in da se zbiranje podpisov ustavi. Zakona pa bo poslal predsedniku republike v razglasitev.

V zvezi z referendumskimi aktivnostmi je sicer 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o medijih začel teči 11. marca. Isti dan je sindikat vložil v DZ podpise pod pobudo za začetek referendumskih postopkov o zakonu o mednarodni zaščiti, za katerega pa rok za zbiranje podpisov še ni začel teči.