c S

Bratuškova: Tudi leto dni po preiskavah očitno ni dovolj dokazov za obtožnico

16.03.2016 07:42 Ljubljana, 15. marca (STA) - Predsednica ZaAB in nekdanja premierka Alenka Bratušek je danes potrdila, da je seznanjena s predlogom za preiskovalna dejanja v zvezi z njeno kandidaturo za evropsko komisarko. Kot je poudarila, pa to zgolj pomeni, da ne tožilstvo ne policija trenutno nimata dovolj dokazov za vložitev obtožnice. "In to eno leto po hišnih preiskavah," je povedala.

Nepovezana poslanka Bratuškova je v izjavi za medije v DZ dejala, da je z informacijo seznanjena in da si je spis odšla tudi ogledat na sodišče. Morda pa organi zdaj iščejo "tistega, ki bo ta lov na čarovnice končal", je dejala.

V spisu po njenih besedah namreč piše, da bodo ponovno zaslišali tiste, ki jih je zaslišala že policija. Bratuškova si želi, da bi se postopek čim prej končal, "izid pa ne more biti drugačen, kot da iz vsega skupaj ne bo nič".

Potrdila je, da se ji zdi nenavadno, da bosta predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Miro Cerar morala na sodišče, sploh ob dejstvu, da "tukaj ne gre niti za en evro, pač pa za neko namišljeno nepremoženjsko korist".

Tudi Aleksander Čeferin, pooblaščenec Bratuškove, je bil do tožilstva kritičen. Kot je pojasnil za Delo, tožilstvo Bratuškovi očita pridobitev nepremoženjske koristi, "ki naj bi bila, ne boste verjeli, pridobitev položaja kandidata za člana komisije EU. Ni jasno, kakšno korist imaš od tega, če si kandidat".

Tožilstvo bi Pahorja in Cerarja po podatkih Dela rado povprašalo predvsem o stikih Bratuškove z Jean-Claude Junckerjem, saj da sta imela oba več telefonskih pogovorov s predsednikom Evropske komisije, v katerih je ta izrazil željo in prosil za podporo, da bi Slovenija za evropsko komisarko predlagala ravno Bratuškovo.